Tíz ápoló részesült kitüntetésben Dunaszerdahelyen (VIDEÓ)

2019. május 14. - 21:14 | Régió

Az ápolók nemzetközi napja alkalmából immár hatodik éve köszöntötték az egészségügyi ápolókat és nővéreket Dunaszerdahelyen. A díjkiosztóval egybekötött gálaestre tegnap este került sor a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében.

Tíz ápoló részesült kitüntetésben Dunaszerdahelyen (VIDEÓ)
Fotók: Paraméter - további képekért kattints!

Az est Szabó Emma, a Novus Ortus Diákszínpad tagja és a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Szakközépiskola tanulója, Szolgai Mária szavalatával vette kezdetét. Világszerte május 12-én tartják az ápolók nemzetközi napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja.

A videóban Ábrahám Piroska, Házi Erzsébet és Hegyi Zsuzsanna ápolónőket kérdeztük:

A megjelenteket Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere köszöntötte. „Az előző évek hagyományaira építve idén is szeretnénk a dunaszerdahelyi kórház egyes osztályain kimagasló munkát végző hat ápolónőnek, a Dunaszerdahelyi Önkormányzat által fenntartott intézményekben dolgozó két munkatársnak, valamint a magán egészségügyi intézményekben dolgozó két nővérnek megköszönni a munkáját és egy kis ajándékkal meglepni őket” – kezdte a polgármester. Az ápolónők munkáját igazán azok tudják értékelni – folytatta –, akik személyesen vagy szeretteik egészségügyi ellátása során kerültek kapcsolatba velük.

„Betegként érezhetjük, hozzátartozóként láthatjuk, hogy az ápolók milyen odafigyeléssel vannak, és mennyi szeretetet adnak a beteg embertársaiknak. Ezt csak igazi elhivatottsággal lehet végezni. Hiszem azt, hogy ma is olyan tíz kiváló ápolónő fogja átvenni az elismerő oklevelet, akiknek nagy szíve van és nagy szeretettel segítenek”– emelte ki.

Fekete Mónika a Nővérek és Szülészasszisztensek Regionális Kamara elnöknője ünnepi beszédében hangsúlyozta, napjainkban a nővérek alkotják az egészségügyi rendszerben dolgozók legnagyobb csoportját. „Életbevágóan fontos feladatot látnak el. Személyükben egyesül a törődés, a megbízhatóság, amely létfontosságú a betegek életben maradásához. A betegápolás szép és nehéz szakma” – mondta, majd hozzátette, az orvosok gyógyítanak, a nővérek pedig törődnek a betegekkel. Amikor a helyzet megkívánja, gyors döntéseket kell hozniuk és gyorsan kell cselekedniük, fűzte hozzá Fekete Mónika, majd kiemelte, minden nehézség ellenére a nővéri hivatás a legszebbek közé tartozik.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke az előtte szólókhoz hasonlóan köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak kitartó, fáradhatatlan munkájukért, s hangsúlyozta a betegek felépülésükben való fontosságukat.

A díjak átadását kulturális műsor előzte meg. A jelenlévők Kosár-Józsa Janka és Kosár Szabolcs énekes produkcióját hallgathatták meg.

A szülészek és asszisztensek regionális kamarája és a dunaszerdahelyi kórház hat személyt jelölt a kitüntetésre, így Vass Vlastimilát, Bódis Ágnest, Csicsai Adriennt, Ábrahám Piroskát, Nagy Valériát és Madarász Szilviát.

A polgárok javaslatai alapján, az ünnepségen két, magánrendelőben dolgozó egészségügyi nővér, Házi Erzsébet és Marczell Adriana is kitüntetésben részesült.

Az est folyamán továbbá a város területén működő szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények egy-egy alkalmazottja, Hegyi Zsuzsanna és Keszeli Melinda vehetett át kitüntetést.


(SzC/tt)