Tíz éve ellopott holland festmények kerültek elő Ukrajnában

2015. december 8. - 11:57 | Kultúra

Tíz évvel ezelőtt ellopott holland mesterművek kerültek elő Ukrajnában, ám fennáll a veszélye, hogy az alkotásokat a feketepiacon akarják értékesíteni - közölte hétfőn az a hollandiai múzeum, ahonnan annak idején lába kelt a műveknek.

Tíz éve ellopott holland festmények kerültek elő Ukrajnában
Illusztráció

A 17. századból való 24 festményt - köztük Jan Linsen, Jan van Goyen és Jacob Waben alkotásait - 2005 januárjában vitték el a hoorni Westfries Múzeumból. Az intézmény közleménye szerint a tolvajok hetven ezüsttárgyat is zsebre tettek, mielőtt nyom nélkül kereket oldottak.

Öt hónappal ezelőtt egy ultranacionalista milícia két tagja jelent meg a kijevi holland nagykövetségen, azt állítva, hogy az összes festményt megtalálták. Az ezüsttárgyakról nem esett szó. A két férfi azt mondta, hogy a polgárháború sújtotta Kelet-Ukrajna egy villájában találtak rá a műalkotásokra és bizonyítékként mutattak egy képet, amelyen a festmények egyike látható egy ukrajnai lap friss számával együtt.

A múzeum szerint "a férfiak azt mondták, hogy vissza akarják adni a festményeket", de nem akarják bevonni az ukrajnai hatóságokat. A holland kormány úgy döntött, hogy esélyt ad a hoorni múzeumnak a képek visszaszerzésére és felfogadott egy történészt a tárgyalások segítésére.

Arthur Brand szerint azonban egyértelmű, hogy a milíciának teljesen irreális elképzelései vannak az érintett műtárgyak valós értékéről, ugyanis 50 millió eurót kértek értük. A szakértő elmondta nekik, hogy a hasonló festmények jelenlegi piaci árát tekintve a lopott gyűjtemény értéke 250 ezer és 1,3 millió euró között mozog, az egyes alkotások állapotától függően.

Tíz évvel ezelőtt ugyan még tízmillió euróra értékelték az ellopott festményeket, ám azok állapota mostanra sokat romolhatott. A milícia végül ötmillió euró "nyomravezetői díjat" követelt, ami a tárgyalássorozat beszüntetéséhez vezetett.

A múzeum most azért hozta nyilvánosságra a történteket, mert attól tart, hogy a festmények a feketepiacon köthetnek ki. Ad Geerdink múzeumigazgató szerint erősen valószínű, hogy a képeket immár másoknak is kínálják és könnyen lehet, hogy néhányat közülük már el is adtak.

mti/para