Tíz éve nem volt ilyen alacsony munkanélküliség - itt vannak az uniós adatok

2019. április 1. - 12:33 | Külföld

Februárban az előző havival megegyező, több mint tíz éve a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett kimutatása szerint.

Tíz éve nem volt ilyen alacsony munkanélküliség - itt vannak az uniós adatok
Fotó: tasr

Februárban az előző havival megegyező 7,8 százalékos munkanélküliségi ráta alakult ki szezonális kiigazítással az euróövezet 19 tagállamában. Egy évvel korábban, 2018 februárjában 8,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben. A februári 7,8 százalék 2008 októbere óta a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az euróövezetben.

Az Európai Unió 28 tagállamában szintén a januárival megegyező, 6,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta februárban, az uniós statisztikai nyilvántartás 2000 februári kezdete óta a legalacsonyabb. 2018 februárjában 7,1 százalékon állt a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban.

Az idén februárban 16,012 millióan voltak munka nélkül az EU 28 tagállamában, ebből 12,730 millióan az euróövezet 19 tagállamában. A januárihoz képest az Európai Unióban 102 ezerrel, az euróövezetben 77 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban 1,769 millióval kevesebben voltak munka nélkül februárban, az euróövezetben pedig 1,169 millióval kevesebben.

A legalacsonyabb, 1,9 százalékos munkanélküliségi rátát a Cseh Köztársaságban regisztrálták februárban. A második legalacsonyabb Németországban alakult ki, 3,1 százalékos, a harmadik legalacsonyabb Hollandiában, 3,4 százalékos. A rangsorban 3,5 százalékkal Lengyelország, Málta és Magyarország következett, Magyarország esetében januári adattal.

A legmagasabb munkanélküliségi ráta a nyilvántartásban még decemberi adattal szereplő Görögországban alakult ki, 18,0 százalékos. A második legnagyobb munkanélküliségi rátát, 13,9 százalékosat Spanyolországban regisztrálták februárban, a harmadik legmagasabbat pedig Olaszországban, 10,7 százalékosat.

MTI