Tíz éve tört ki a Duna menti hidegháború

2019. augusztus 20. - 13:26 | Belföld

Mai ésszel szinte felfoghatatlan, hogy éppen tíz esztendeje még megtörténhetett, hogy a hivatalban lévő magyarországi államfőt, Sólyom Lászlót nemzetbiztonsági okokra hivatkozva arra kérte az akkori szlovák kormány, ne lépjen be az ország területére. Sólyom akkor Szent István szobrának komáromi avatására érkezett volna augusztus 21-én. A révkomáromi látogatás 2009-es meghiúsítása, a köztársasági elnök kitiltása diplomáciai botrányt váltott ki Pozsony és Budapest viszonyában. Szerencsére most már teljesen más a légkör: egyesek kissé kijózanodhattak, esetleg a magyarok helyett ma már Sorosban láttatják a mumust.

Tíz éve tört ki a Duna menti hidegháború
Fotó: MTI

2009. augusztus 21-én a magyar elnök a magyar-szlovák határátkelőnél gyalog jött el az Erzsébet hídon a határig, és magyar területen maradva tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a szlovák külügyminisztérium jegyzéke szerint biztonsági kockázatot jelent a részvétele az ünnepségen. Roberto Fico akkori szlovák miniszterelnök kijelentette, a rendőrség illetékes szervei figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a határon, ha belép Szlovákia területére, nemzetközi normákat szeg meg, mert ignorálja a szlovák fél által neki címzett diplomáciai jegyzéket.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és "a szlovák-magyar kapcsolatok rendeződtek, főleg a politikiai elitek leváltása miatt" - nyilatkozta a 10 évvel ezelőtti durva viszonyokkal kapcsolatban Pavol Baboš politológus. Szerinte a vegyesen lakott területeken sosem volt olyan rossz a viszony, amennyire azt a politikusok felfestették. 2009-ben a szlovák kormány erősen nacionalista összetételű volt - amelyiket olyan politikusok jellemeztek, mint az SNS-es Ján Slota vagy HZDS vezetője, Vladimír Mečiar. Azóta, véli a szakértő, megváltozott a helyzet: bár a nemzetiek most is a kormányban ülnek, de már a magyar Híd párttal együtt. Ráadásul már Andrej Danko irányítja a tömörülést, aki jól kijön Bugár Bélával.

TASR/para