Tíz éves a székirodalom

2017. december 3. - 13:26 | Régió

Ünnepi hangvételű beszélgetőest zajlott szombat este a dunaszerdahelyi Vermes-villában, amely Bíró Szabolcs, a „székirodalom” atyjának egy évtizedes munkájáról szólt. Az est folyamán bemutatták legújabb regényét, az Anjouk negyedik részét. A beszélgetést Štefkovič Patasi Ági vezeti.

 

Tíz éves a székirodalom
Fotók: Cséfalvay Á. András – további fotókért kattints!

Tíz évvel ezelőtt jelent meg a Naplemente című Francis W. Scott könyv. Az első, amit az akkor még 19 éves fiatalember írt. Később sorra láttak napvilágot regényei, majd egy gyors fordulattal megvált Francis W. Scott álnevétől és Bíró Szabolcs néven adta ki a könyveit a továbbiakban. A kiadványokról és az elmúlt tíz esztendő kalandjairól, nehézségeiről, Szabolcs jelenlegi munkájáról, Anjouk című regényfolyamáról és a jövőbeli terveiről is szólt a szombat este.

„Szerintem mindenből tanultam, amit az elmúlt évben csináltam. Ha pozitív, ha negatív értelemben” — összegezte az író. Volt is miből tapasztalatokat gyűjteni, hiszen a szóban forgó időszakban Szabolcs könyvkiadót alapított, kiadványokat gondozott, számos könyvet adott ki, fesztiválokat, könyvbemutatókat szervezett és még folytathatnánk. Sokrétű tevékenységét még felsorolni is fárasztó lenne. Amibe belevágott, azt véghez is vitte, mindent teljes erőbedobással végzett. Éppen úgy, ahogy legújabb regényfolyamát is írja.

Szabolcs néhány éve a magyarországi Atheneum kiadóhoz szerződött, itt jelennek meg történelmi regényei, a 15 kötetesre tervezett Anjouk regényfolyam is. A legújabb, a negyedik, a Szent György testvérei című rész nemrégiben látott napvilágot, ígérete szerint annak folytatását jövő nyáron vehetik kezükbe az olvasók.

Ebben az évben egyébként nem csak történelmi regényeket írt, de megjelent A sárkány, aki nem akart aludni című gyerekkönyve a Manó könyvek gondozásában Korsós Szabina rajzaival, és az Elveszett csillagok című ifjúsági regénye a Főnix Könyvműhely égisze alatt. Munkássága mindenképpen érdekes és hasznos színfoltja nem csak a szlovákiai magyar, de az egyetemes magyar irodalomnak is.

(dor)