Tíz járásban mától beltérben már reszpirátor kell, és a beoltatlanok már nem mehetnek étterembe

2021. szeptember 13. - 07:00 | Régió

Hétfőtől Szlovákia nagy része narancssárga fázisban van a Covid-automata szerint, tíz járás viszont már piros fázisba lépett át. Szlovákia délnyugati régiói, ahol a legmagasabb a beoltottság, továbbra is zöld besorolást kapnak.

Tíz járásban mától beltérben már reszpirátor kell, és a beoltatlanok már nem mehetnek étterembe
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A beoltatlan személyek, akik teszttel sem rendelkeznek, már most jelentősen megérezhetik a rosszabbodó járványhelyzet miatt hozott szigorúbb szabályokat. Például nem mehetnek étterembe vagy kávézóba, és még azok teraszán sem ülhetnek. Legalábbis ez érvényes a piros besorolású járásokra, a narancssárgában még ülhetnek a teraszokon, de legfeljebb tízen.

Az egészségügyi minisztérium javaslata szerint hétfőtől az ország nagy része narancssárga fázisban lesz, tíz járás viszont már piros besorolást kap. Az adatok szerint a Rozsnyói járásban a legrosszabb a helyzet, amely már csütörtökön piros fázisba váltott.

A járások besorolása szeptember 13-tól:

Zöld:

Pozsony I-V, Dunaszerdahely, Galánta, Hlohovec, Humenné, Komárom, Malacky, Medzilaborce, Námestovo, Érsekújvár, Pezinok, Poltár, Púchov, Ružomberok, Szenc, Stropkov, Nagyszombat, Aranyosmarót

Narancssárga:

Bánovce nad Bebravou, Besztercebánya, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Ilava, Kežmarok, Kassa-vidék, Kysucké Nové Mesto, Léva, Lőcse, Liptószentmiklós, Loson, Turócszentmárton, Nagymihály, Myjava, Nyitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pöstyén, Považská Bystrica, Eperjes, Prievidza, Nagyrőce, Rimaszombat, Sabinov, Vágsellye, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Topoľčany, Tőketerebes, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Nagykürtös, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiarn nad Hronom, Zsolna, Zólyom

Piros:

Bytča, Kassa I-IV, Krupina, Poprád, Rozsnyó (már szeptember 9-től), Skalica, Trencsén

Az új Covid-automata az országos helyett a regionális intézkedésekre összpontosít. Egyes régióknál számít a legveszélyeztetettebb korosztály (50+) beoltottsági aránya, ugyanis ha ez 65% fölé emelkedik, az adott régió egy besorolással jobbra érdemes, ha 75% fölé, akkor kettővel.

A zöld járásokban az oltottak korlátozás nélkül végezhetik a legtöbb tevékenységet, azoknak viszont, akik nincsenek beoltva a COVID-19 betegség ellen, és nem is teszteltetik magukat, enyhe korlátozásokkal kell számolniuk. A védőmaszk viselése továbbra is kötelező a belső terekben.

A narancssárga besorolású járásokban szigorúbb szabályok vonatkoznak a tömegrendezvényekre, az éttermekre, a fitnesz- és wellnessközpontokra, valamint az esküvőkre és a halotti torokra. A vendégek maximális létszáma a szervező által választott működési rendtől függ.

A vörös fázisba lépő járásokban beltéren már reszpirátort kell viselni, tömegrendezvényeken viszont legfeljebb a helyszín kapacitásának legfeljebb 25%-a vehet részt. Különösen érződik ez a korlátozás a lagzikon, halotti torokon és az éttermekben megtartott tömegrendezvényeken.

Íme, amit tudni kell:

 • Ez az új Covid-automata leginkább a vendéglőkre és a tömegrendezvényekre - misékre és lagzikra, torokra összpontosít, az élelmiszerboltok más elbírálás alá esnek. Ez utóbbiak az összes fázisban nyitva lehetnek, még ha a bordóról feketére is vált az adott járás, bizonyos létszámkorlátozással.
 • Ami a zöld járásokat illeti, ezekben a régiókban a lagziknál és a halotti toroknál mutatkozik meg, mekkora különbség lehet a három működési rend között. A beoltottakra koncentráló helyek 400 vendéget engedélyeznek beltéren, az OTP-seket "felkarolóak" 200-at, a mindenki előtt nyitva állóak számára meg egyszerűen tilos lesz ilyen eseményt szervezni. Narancssárga besorolás esetén az OTP csoportot (letesztelt vagy az elmúlt hat hónapban covidon átesett beoltatlanok) fogadó lakodalmi ünnepségeken is legfeljebb 50-en lehetnek beltérben és 100-an kültérben.
 • A teljesen beoltottak részére limit nélkül megtarthatóak a tömegrendezvények a vörös besorolású járásokban is. Az OTP-üzemmódban a tömegrendezvényeken a maximális kapacitás 25 százalékát lehet megtölteni. Amennyiben a kapacitás nincs meghatározva, maximum 150 személy lehet jelen. (Ez érvényes az istentiszteletekre is.)
 • Mivel az esküvők, a halotti torok és az éttermekben tartott tömegrendezvények járványügyi szempontból különösen rizikós aktivitásnak számítanak, ezért a teljesen beoltottak beltéren legfeljebb 50-en, a szabadban maximum 80-an lehetnek, illetve a Covid-szemafor szerint kell eljárni.
 • A vörös besorolású járásokban éttermekben OTP-üzemmódban beltéren legfeljebb négyen lehetnek vagy többen, ha mindannyian egy háztartásban élnek. A beoltatlan személyek, akik teszttel sem rendelkeznek (tehát alap üzemmódban) nem mehetnek étterembe vagy kávézóba, és még azok teraszán sem ülhetnek, csak elvitelre kérhetnek.
 • Nagy változás a világjárvány szlovákiai második hullámához képest, hogy a legrosszabb -fekete jelölésű helyzetben is nyitva tarthatnak a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek is, de kizárólag az OTP-s - azaz valamilyen igazolást felmutatni képes személyek számára.
 • Tudni kell azt is, hogy a narancssárga besorolástól létszámkorlát lép életbe az üzletekben, 15 négyzetméterenként 1 vásárlót engedhetnek be.
 • A szentmisék esetében narancsa teljes beoltottság maximális kapacitáskihasználást engedélyez, ugyanakkor az OTP-csoport beengedése esetén ez már 25%-ra csökken, ha pedig olyan oltatlanokat is beengednek a misére, akik nem rendelkeznek teszttel és az elmúlt hat hónapban nem voltak covidosok, akkor ez a 25% maximálisan 100 személyt jelenthet.
 • A maszkviseletről tudni kell, hogy a zöld és narancssárga besorolású járásokban is kötelező beltérben, illetve tömegrendezvényeken. Ha romlani kezd a helyzet és lesznek ezeknél rosszabb besorolású (piros, bordó, fekete) járások is, ott már beltérben és tömegrendezvényen reszpirátort kell majd viselni, míg kültérben is fel kell venni legalább az egyszerű szájmaszkot.
 • A járások közt egészen a bordó besorolásig (zöld, narancs, piros) szabad lesz az átjárás. A bordó besorolású járásokban a szabad mozgást este kilenc és hajnali 5 között korlátozzák, ezen kívül a járások között is lehet mozogni. Fekete besorolás esetén hajnali öttől másnap hajnali egyig lép érvénybe kijárási korlátozás, és ez idő alatt már a járások között sem lehet majd utazni, csak feltétlenül szükséges esetekben (munka, orvos).
 • Az iskolák országos bezárásával az új Covid-automata nem számol. Osztályokat, ahol előfordult koronavírusos fertőzés, vagy egy rosszabb helyzetben lévő járáson belül iskolákat viszont bezárhatnak majd. A bordó besorolásig bezárólag működhet a jelenléti oktatás a főiskolákon is, fekete besorolás esetén viszont már csak alkalmi (pl. záróvizsgákon történő) megjelenés lesz engedélyezett.
 • Nem számol a Covid-automata a szolgáltatások bezárásával sem. Narancssárga besorolás alatt viszont itt is érvénybe lép a létszámkorlát és 15 négyzetméterenként legfeljebb egy ügfél/vendég lehet jelen. A covidon át nem esett, teszttel nem rendelkező oltatlan személyek előtt is csak a fekete besorolás alá eső járásokban lesz tilos a szolgáltatások igénybe vétele.
 • A fürdők és akvaparkok korlátlan létszámú beoltott személyt beengedhetnek, ha viszont az OTP-s rezsimet választják, akkor a kapacitásuk felére csökken. Narancssárga fázisban pedig már nem engedhetnek be olyan személyt, akinek se oltása, se tesztje, se igazolása nincs arról, hogy átesett a covidon.
 • A konditermek csupán a fekete fázisban maradnak zárva. A beoltottak számára a zöld, illetve narancssárga fázisban nincs semmilyen létszámkorlátozás, afelett viszont már a négyzetméter alapú lép érvénybe. Ha mindenkit beengednek, akkor már a zöld fázisban is legfeljebb 25-en lehetnek egyidejűleg bent, narancssárga besorolás alatt már csak 10-en, míg a piros járásokban már be kell zárniuk.
 • A kórházi és a börtönlátogatás a teljesen beoltottak részére és az OTP-üzemmódban is kizárólag a működtető vagy az igazgató beleegyezésével valósulhat meg a vörös besorolású járásokban.

Ahogy arról már beszámoltunk, a vendéglátósok és a rendezvények szervezői három működési rend közül választhatnak majd. Ezt a három rezsimet a szolgáltató egységek szabadon váltogathatják, akár egy napon belül is, mivel nincs megszabva, hogy meddig kell fenntartani a választott működési rendet. Aztán attól függenek az adott korlátozások, hogy melyik célközönséget választja ki mondjuk a vendéglátós.

 • Ha egy étterem úgy dönt, hogy csak a vakcinázottakra összpontosít, akkor a beltere még akkor is tárt kapukkal fogadhatja a vendégeket, ha közben az adott régió megjelölése - a legenyhébb jelölésű zöldről narancssárgán és aztán piroson keresztül - bordóra vált.
 • Amennyiben a tulaj úgy dönt, hogy az ún. OTP-sek felé orientálódik, akkor bordó helyzetben már csak a terasz felé terelheti a vendégeit, befelé már nem.
 • Az automata szerinti narancssárga színkódú járásokban a beoltatlanokat - azaz bárkit - befogadó vendéglátósok kénytelenek lesznek kizárólag a teraszt felajánlani a megszomjazó látogatóiknak, és ott is csak tíz helyet, a beltérbe meg egyáltalán nem engedhetnek vendéget.
 • Az ugyanilyen "színű" régióban működő resti, amelyik csak a védettekre fókuszál - a beoltottaknak és a már említett OTP-seknek - továbbra is megteríthet bent, legfeljebb csak négyen ülhetnek az asztalnál.
 • Tehát a narancssárga járásokban lehetnek olyan vendéglők, ahol csak a teraszt nyithatják meg a - bármilyen "hátterű" - vendégeik előtt, meg olyan bárok is, amelyek felszolgálnak a beltérben - a valamilyen védettségi igazolást produkálni képes OTP-seket.
 • Ez a három osztatú működési rend bármikor megváltoztatható, akár egy napon belül többször is. Például egy étterem tulajdonosa mondhatja azt, hogy ebédidőben mindenkit befogad, az oltatlanokat is, de este már csak az OTP-seket.
 • A vendéglátó egységek vezetőinek és a rendezvényszervezőknek jogukban áll ellenőrizni a vendégek védettségi "állapotát": mondjuk ha ellátogatunk egy koncertre, a belépéskor nem csak a jegyet ellenőrzik le, hanem azt is, van-e nálunk negatív eredményű teszt vagy a beoltást igazoló - elektronikus vagy papíralapú - dokumentum. Ugyanezt a kontrollt elvégezheti egy étterem pincére is.

(parameter)