Tíz napra elegendő koronavírus-teszt maradt Szlovákiában

2020. március 22. - 08:50 | Belföld

Igor Matovič új kormánya felgyorsítaná az emberek tesztelését a koronavírus-fertőzésre, de akadt egy kis gond...

Tíz napra elegendő koronavírus-teszt maradt Szlovákiában
Fotó: TASR

Gyakran felmerül a kérdés, hogy Szlovákiában nem csak azért van-e viszonylag kevés koronavírus-fertőzött személy, mert kevés tesztet végeznek el. Igor Matovič szombaton 41 új pozitív esetről számolt be, a fertőzöttek száma így 178-ra emelkedett az országban. Szombaton 400 teszt eredménye nem igazolt koronavírus-fertőzést, eddig összesen pedig 3070 teszt eredménye lett negatív. A lakosságot figyelembe véve Szlovákiában kevesebb tesztet végeznek el, mint például Csehországban.

Marek Krajčí újonnan kinevezett egészségügyi miniszter szerint Szlovákiában csupán 3 ezer teszt áll rendelkezésre, napi 300-400 elvégzett teszteléssel pedig tíz napon belül elfogyhat a készlet.

Az egészségügyi miniszter szerint remek lenne, ha több tesztet végezhetnének el, de egyelőre nem tudni, hogy mikorra sikerül beszerezni az új készletet.

„Már megrendelték az újakat, azt azonban nem mondták meg, hogy milyen mennyiségben. Azt sem igazolták, hogy elég-e lesz, vagy megkapjuk-e egyáltalán“

– mondta Krajčí, majd hozzátette: a készlet méretéhez kell igazítani a tesztelések tempóját.

Az elemzők szerint egy fertőzött személy további négyet fertőzhet meg, de ha a vírus kontrollálhatatlanul terjed, akkor ezek száma elérheti a 15-öt is. Peter Lednický, az Alpha medical vezetője szerint, ha egyre több tesztet végeznek el felelősségteljesen, akkor megszakíthatják a fertőzés láncreakcióját.

Peter Pellegrini és Denisa Saková csütörtökön bejelentette, hogy Szlovákia 100 ezer gyorstesztet kapott Kínától. Ezek azonban nem teljesen megbízhatóak, nagyon kicsi az esélye annak, hogy kimutassák a fertőzést azoknál, akik nemrégiben kapták el a vírust. A gyorsteszt főként akkor hatásos, amikor már észlelni lehet a megbetegedés tüneteit.


(DenníkN)