Tíz órán keresztül civakodtak az oktatásügyről

2016. február 11. - 22:12 | Belföld

Eltért a kormányzó többség és az ellenzék véleménye arról, mégis milyen nyilatkozatot fogadjanak el.

Tíz órán keresztül civakodtak az oktatásügyről
Fotó: TASR

Az ellenzék eredeti határozati javaslata, hogy a parlament fejezze ki a kormánnyal szembeni mély nyugtalanságát, amiért ignorálja az oktatásügyben kialakult helyzetet, amely pedig a pedagógusok sztrájkjához vezetett. A törvényhozásnak emellett támogatnia kellene a pedagógusok és a szakmai alkalmazottak törekvéseit, egyszersmind megalapozottnak ítélnie a követeléseiket. Az ellenzéki határozat szerint a parlament kihirdetné, hogy az oktatásügy minden fejlett ország egyik alappillére, ugyanakkor a szlovák oktatásügy hosszú távon alulfinanszírozottságtól szenved. Köteleznék a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat a Szlovák Tanárok Kezdeményezésével (ISU), és hagyjanak jóvá olyan intézkedéseket, amelyek a pedagógussztrájk befejezéséhez vezetnek, egyúttal javítanak a szlovákiai oktatásügy helyzetén. Javasolják, hogy haladéktalanul ellenőrizzék le az oktatásügyi projektek támogatására nyújtott állami pénzeket, és biztosítsák, hogy azokat hatékonyan használják fel.

Az ellenzék határozata szerint a parlament felkérné a kormányt, hogy terjesszen be gyorsított eljárásban törvénymódosító javaslatot, amellyel eleget tesznek az ISU kreditek szerzését, illetve érvényesítését érintő követeléseinek.

Ez a javaslat természetesen nem élvezi a kormánytöbbség támogatását. Ľubomír Petrák (Smer-SD) ellenben beterjesztett egy sajátot. Ebben az áll, hogy ugyancsak elismernék, hogy az oktatásügy az ország működésének egyik legfontosabb pillére, éppen ezért a Szlovákia önállósodása óta felhalmozódott problémák megkövetelik, hogy az elindított reformokat folytassák, mégpedig a teljes politikai spektrum támogatásával.

A parlament emellett megállapítaná azt, hogy a közpénzek konszolidációja biztosítja az oktatásügy hosszú távú, fenntartható finanszírozásának stabilitását. A plénum emellett felszólítaná a politikai pártokat, hogy a parlamenti választások után elkötelezzék magukat egy 2016 és 2024 közti Nemzeti Oktatási Program elfogadása mellett, amely az oktatásügy állapotáról szóló jelentésből indulna majd ki. A pártoknak garantálniuk kellene az oktatásügyi effektív, igazságos és átlátható finanszírozását, emellett az OECD ajánlásainak megfelelő törvényeket elfogadniuk a regionális oktatásügy, a felsőoktatás, valamint a kutatás és tudomány területén. A politikai pártoknak el kellene fogadniuk egy törvényt a pedagógiai és szakmai alkalmazottak javadalmazásáról, illetve átértékelniük a folyamatos tanulás intézményét.

A képviselők tíz órányi parlamenti vitát követően zárták le az oktatásügy témáját, és kezdtek neki az egészségügynek. A parlamenti tanácskozás várhatóan az éjszakai órákban fejeződik majd be, és annak végén szavazhatnak az egyes határozati javaslatokról.

TASR/para