Tízből négy szlovákiai családnak nagy érvágást jelentenek a váratlan kiadások, és erre a járvány csak rátett még egy lapáttal

2022. január 29. - 13:55 | Belföld

A szlovákiai háztartások 63 százaléka rendelkezik megtakarítással, amiből fedezni képes nem várt kiadásait és bevételkiesését - derül ki a KRUK társaság által készített felmérésből.

Tízből négy szlovákiai családnak nagy érvágást jelentenek a váratlan kiadások, és erre a járvány csak rátett még egy lapáttal

Egy évvel ezelőtt ez a szám még 69 százalék volt, tehát látszik, hogy a járványidőszakban sok háztartás felélte megtakarításait. Másrészt azonban növekedett azon háztartások száma, ahol nőtt a megtakarított pénz mértéke.

A pozitív tendencia azon háztartások esetében van jelen, amelyek legalább annyi megtakarítással rendelkeznek, amekkora a háztartás éves bevétele. 2020-ban a háztartások 15 százalékának volt ilyen mértékű megtakarítása, 2021-re pedig ez az arány 17 százalékosra emelkedett.

A friss felmérés szerint minden hetedik háztartás több mint egy éven keresztül volna képes fenntartani magát csak a megtakarításaiból.

Érdekes adat, hogy a nők teljesen felzárkóztak a férfiakhoz: míg 2020-ban a férfiak 71, és a nők 66 százaléka rendelkezett megtakarítással, 2021-re ez teljesen kiegyenlítődött - mindkét nem esetében 63 százalék a félretett pénzzel rendelkezők aránya.

A kisebb megtakarítással rendelkező családok sajnos nem igazán tudtak több pénzt félretenni 2020-ban, azonban a legtöbb megtakarítással rendelkező háztartásoknak még több félretett pénze lett - mivel nem feltétlenül volt lehetőségük költekezni a járvány miatt.

A korcsoportokat vizsgálva kiderül, hogy leginkább a 45 és 55 év közötti korosztályra jellemző, hogy egyáltalán nem rendelkeznek megtakarítással.

"Azoknak, akik az egyhavi kiadásaikat fedező megtakarítással sem rendelkeznek, nagyon gyorsan korlátozniuk kéne a kiadásaikat, és azon dolgozni, hogyan tudnának több bevételt szerezni, esetleg kötelezettségeiket lassúbb ütemben vállalni. Idén a rekord mértékű infláció miatt biztosan számolni kell az élelmiszer- és energiaárak növekedésével is, amelyek nagy kiadásokat jelentenek majd sok háztartás számára. Amikor az ember abba a helyzetbe kerül, hogy nem tudja törleszteni a vállalásait, akkor a legfontosabb, hogy kommunikáljon hitelezőjével, és realista látásmóddal vizsgálja felül saját pénzügyi helyzetét"

- nyilatkozta a TASR hírügynökségnek a felmérés kapcsán a KRUK szakembere.

(TASR/parameter)