Tizedik napja nem ihatják csapvizüket a csicsóiak és a füssiek

2018. december 8. - 07:00 | Régió

Egyelőre nem tudni, mikor lesz ennek vége, a szolgáltató KOMVaK reményei szerint talán a jövő héten.

Tizedik napja nem ihatják csapvizüket a csicsóiak és a füssiek
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

November 29-én adott ki határozatot a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal arról, hogy az ivóvíz Csicsón, illetve az ugyanonnan ellátott Komáromfüssön fogyasztásra és főzésre sem alkalmas, mivel az abból történt mintavétel laboratóriumi vizsgálata során kiderült, „mikrobiológiai összetétele veszélyt jelenthet az egészségre”. A hivatal egyúttal elrendelte, hogy a vízszolgáltató tartálykocsikkal biztosítsa az ivóvízellátást a két faluban, amíg nem sikerül megtisztítani az ivóvizet.

A KOMVaK társaság még aznap megkezdte a víz fertőtlenítését,november 30-án pedig feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. Ebből kiderül, hogy a közegészségügyi hivatal által november 26-án vett mintában magas volt az enterokokkuszra és a coliform baktériumokra vonatkozó mutató. „Úgy látjuk, az a szennyezés a mezőgazdászok felelőtlen és ellenőrizetlen tevékenységéből származhat a Csicsó és Komáromfüss közti ivóvízforrás védelmi övezetében” – szögezték le.

Az október 3-án vett minta esetében a paraméterek még rendben voltak, így könnyen kikövetkeztethető, hogy a szennyezés valamikor az októberi vagy novemberi hónap folyamán történt. Ennél pontosabban viszont nem tudni, mikortól fogyasztják a szennyezett ivóvízet a helyiek.

Ez a szennyezés eltér attól, mint amilyet tavaly decemberben több csallóközi falu esetében is megállapítottak. Akkor ugyanis atrazinról volt szó, ami ugyancsak mezőgazdasági tevékenységből származhat, de növényvédőszerről, permetről van szó, melynek használata már jó ideje tiltott. Most pedig sokan arra gyanakszanak, hogy az ivóvizes kút környékén termesztett árpára kiöntött trágyalé okozhatta a szennyezést, ezt viszont a Dan-Slovakia Agrar társaság, melynek sertéstelepe Nagykeszin található, közleményben utasította vissza.

December 6-án a csicsói községi hivatal közölte, hogy az csapvíz fogyasztására vonatkozó tilalom továbbra is fennáll. Érdeklődtünk a KOMVaK társaságnál az aktuális helyzetről Ruman Patrik vezérigazgató azonban mindössze annyit közölt, hogy a közegészségügyi hivatal folyamatosan vizsgálja a víz minőségét, így az ő kezükben a döntés.

Molnár Helena mérnöknőtől, a társaság munkatársától megtudtuk, hogy továbbra is folyamatban van a vezetékek átmosása, klórral való fertőtlenítése, hétfőn várható újabb mintavétel.

Visszavonásig tehát naponta 10 órától és 12 órától a hivatal előtt várja a lakosokat a lajtoskocsi.

(SzT)