Tizedkettedszer is megtagadták John Lennon gyilkosának szabadlábra helyezését

2022. szeptember 13. - 15:35 | Kultúra

New York állam illetékes hatósága tizedkettedszer is elutasította John Lennon gyilkosa, Mark David Chapman kérelmét a feltételes szabadlábra helyezésre.

Tizedkettedszer is megtagadták John Lennon gyilkosának szabadlábra helyezését
Fotó: TASR/AP

Az életfogytiglani büntetését töltő 67 éves Chapman augusztus végén jelent meg a feltételes szabadlábra helyezési kérelmeket elbíráló testület előtt - közölte hétfőn New York állam büntetésvégrehajtási intézeteket felügyelő hivatala.

A férfi 1980. december 8-án, manhattani lakása előtt lőtte agyon a Beatles egykori sztárját, aki akkor 40 éves volt. Chapman 1981-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A jelenleg New Yorktól északra, a Green Haven börtönben raboskodó férfi legkorábban 20 év után kérhette a feltételes szabadlábra helyezést.

Az újabb meghallgatás leiratát még nem tették közzé, de a korábbi alkalmakkor bűnbánatot tanúsított, 2020-ban például alávalónak nevezte tettét és azt mondta, hogy akkor sem fogja elhagyni a száját egyetlen panaszszó sem, ha úgy döntenek, hogy élete végéig börtönben kell maradnia.

Két éve hangoztatta: kizárólag azért lőtte le John Lennont, mert az "nagyon-nagyon híres" volt, és "nagyon önző módon" ő is a hírnevet kereste a zenész megölésével.

Chapman legközelebb 2024 februárjában folyamodhat újra feltételes szabadlábra helyezésért.


MTI