Tizenegy év börtönre ítéltek egy férfit, mert a Ku Klux Klan jelképével próbált félelmet kelteni

Az Egyesült Államok déli államában, Mississippiben 11 éves börtönbüntetésre ítéltek egy fehér férfit, mert a Ku Klux Klan jelképével próbált félelmet kelteni a helyi feketékben.

Tizenegy év börtönre ítéltek egy férfit, mert a Ku Klux Klan jelképével próbált félelmet kelteni
Fotó: LongRoom.com

A 38 éves Louie Revette 2017 októberében a barátjával együtt óriási fakeresztet ácsolt, majd a Ku Klux Klan valahai rituáléja szerint lángra gyújtotta.

Szövetségi bíróság elé állították, ahol idén áprilisban bűnösnek is mondta magát. Bevallotta: valóban az volt a szándéka, hogy megfélemlítsen egy fekete tinédzsert és a városkában lakó néhány más afroamerikait is.

A szövetségi igazságügyi minisztérium polgári jogok védelmével foglalkozó felelőse, Eric Dreiband leszögezte: „a fajgyűlölő bűncselekményeket a törvény minden erejével üldözni fogjuk”.

Revette barátját szintén bűnösnek találták, de az ő perében csak novemberben születik ítélet.

A Ku Klux Klan az amerikai polgárháború (1861-1865) után jött létre, azok a déli fehérek alakították meg Tennessee államban, akik ellenezték a rabszolgaság eltörlését. A még jelenleg is működő, titkosan szerveződő társaság a fehérek felsőbbrendűségét hirdeti, és a déli tagállamokban volt - és maradt - aktív. Feketéket akasztottak fel, vertek és lincseltek meg, összejöveteleiken fehér csuklyákba bújva óriási fakereszteket égettek.

A szövetségi legfelsőbb bíróság - amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be - 2003 augusztusában érvényesnek mondta ki azt a törvényt, amely megtiltotta a feketék megfélemlítését keresztek lángra lobbantásával.

Tavaly októberben egy texasi férfit ítéltek egyéves börtönbüntetésre, mert egy műanyag babát akasztott fel afroamerikai szomszédjai lépcsőjén.

MTI