Tizenegy évre ítélték a korrupcióval vádolt egykori SIS-tisztviselőt, tíz évet kapott exzsaru társa

2021. október 21. - 15:21 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság 11 év letöltendő börtönbüntetést szabott ki Peter Gašparovičra, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) kémelhárítása volt igazgatójára.

Tizenegy évre ítélték a korrupcióval vádolt egykori SIS-tisztviselőt, tíz évet kapott exzsaru társa
Peter Gašparovič (Fotó: TASR)

Emellett 50 000 euró pénzbüntetést kell fizetnie, fizetésképtelenség esetén 15 hónappal meghosszabbodik a büntetése. A bíróság két év pártfogó felügyeletet is elrendelt.

Ladislav Vičan volt rendőrre tíz év letöltendő börtönbüntetést és 40 000 euró pénzbüntetést rótt ki a bíróság, fizetésképtelenség esetén 15 hónappal meghosszabbodik a büntetése. Lefoglalják az autóját is.

Egyik ítélet sem jogerős, mivel mindketten fellebbezést nyújtottak be, így az ügyben a Legfelsőbb Bíróság hoz végső döntést.

Gašparovičot és Vičant 2020 decemberében vették őrizetbe, azóta is mindketten tagadják bűnösségüket. A Judáš rendőrségi akció során tartóztatták le a korábbi országos rendőrfőkapitányt, Milan Lučanskýt is.

Az ügyészség szerint Gašparovič a Bopal építőipari vállalat tulajdonosától, Dušan Bočkaytól kapott kenőpénzt nagy mennyiségben, a cég vezetőjének ugyanis a Pénzügyőrség bűnügyi részlege (KÚFS) zárolta a több milliós vagyonát. Az ügyről részletesebben ITT írtunk.


TASR/para