Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Musaeum Hungaricum konferenciát

2016. október 27. - 16:20 | Kultúra

Immár 13. alkalommal rendezték meg Musaeum Hungaricum néven a szlovákiai magyarság tárgyi emlékeiről és azok múzeumi dokumentációjáról szóló konferenciát a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet székházában 2016. október 26-án. 

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Musaeum Hungaricum konferenciát

A főszervezői szerepet Danter Izabella vállalta magára, aki a Mátyusföldi Muzeológiai Társaság elnöke és egyben a Trnava-i Kerületi Önkormányzat által fenntartott Galántai Honismereti Múzeum néprajzkutatója.

Nyolc előadás hangzott el a nap folyamán. Prohászka Péter Új levéltári adatok Ocskay brigadéros halálához című előadása Strešňák Gábor tolmácsolásában hangzott el a kuruckorszak botrányos alakjának életéről és haláláról. Az előadás a Thaly Kálmán által felkutatott és ismert adatokat egészíti ki, ill. néhány esetben cáfolja ezeket. Nevizánszky Gábor a Naszvad Jánoska parti árpád- és koraújkori temetők ásatási emlékeiről beszélt, melyek Szőke Béla dokumentációja alapján tették lehetővé a temető régészeti emlékeinek teljes körű feldolgozását.

Ezek alapján sikerült pontosan meghatározni a temető elhelyezkedését. Érdekességként elhangzott, hogy a 11. századból már nem találtak pogány jellegű tárgyakat a temetőben, és hogy a naszvadi templom az Anjou-korban kimagasló jövedelemmel bírt. Elena Kurincová a Pozsonyi Városi Múzeumból az 1848-49-es szabadságharcot dokumentáló műtárgyakról és ezek tipológiájáról adott elő. Gaucsík István a pozsonyi SzTA Történeti Intézetéből a Pozsonyi Városi Múzeum 1872 és 1912 közötti látogatóit elemezte, melyek közt több jelentős személyiségre bukkant, mint pl. Pulszky Ferenc, Trefort Ágoston, Rómer Flóris, Gróf Pállfy István, de Európa több országából (Németország, Anglia, Franciaország, Olaszország) is azonosított aláírásokat az 1874-1900 évekből.

A Rozsnyói Bányászati Múzeumból Kovács Márton érkezett a múzeum gyűjteményéből származó ostorokról szóló előadásával. Jellegzetes gömöri ostorokat mutatott be, melyek nyele elmondása szerint főleg szilvafából készült. Megtudtuk azt is, hogy miért karikás ostor a karikás ostor, és hogy mi mindenre használták ezeket az eszközöket. Szabó Kinga Szabó Gyula játéktervezőről készített anyagát Pálinkás Tibor prezentálta a résztvevőknek. Bendík Márta a halotti kultuszról és a temetkezési szokásokról tartott rendkívül érdekes előadást a Honti Múzeum gyűjteményében lévő funerális és szepulkrális tárgyi emlékek bemutatásával. Danter Izabella a Galántai Honismereti Múzeum I. világháborús tárgyi emlékeit sorolta három kategóriába, és mutatta be szóban és képekben. Az első világháború történéseiről szóló vándorkiállítás már csak november 30-ig látható a Galántai Honismereti Múzeum kiállítótermében.

A felvidéki magyar kultúra fontos része, hogy a múltból megőrzött tárgyi emlékeket felkutassuk, és jobban megismerjük, hogy ezek által többre becsüljük elődeink reánk maradt hagyatékát. Igazán tartalmas konferenciát mondhatnak magukénak a résztvevők, hiszen az előadók különféle témakörökben több történelmi korszakba adtak bepillantást. Az elhangzott előadások további kutatási témákat vetettek fel a szakemberek számára. A konferencia a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala Nemzeti Kisebbségek Kultúrája 2016 program támogatásával valósult meg.

(-)

Címkék: múzeumok, Somorja