Tizenhat embert vettek őrizetbe a bejrúti robbanással kapcsolatban, kormányellenes tüntetések kezdődtek a libanoni fővárosban

2020. augusztus 7. - 07:04 | Külföld

Tizenhat embert vettek őrizetbe a libanoni hatóságok a bejrúti kikötői negyedben történt robbanással kapcsolatban - közölte az NNA helyi hírügynökség.

Tizenhat embert vettek őrizetbe a bejrúti robbanással kapcsolatban, kormányellenes tüntetések kezdődtek a libanoni fővárosban
Fotó: TASR/AP

Az ügyhöz kirendelt kormánybiztos, Fadi Akiki tájékoztatása szerint a kikötői és a vámhatóság legalább tizennyolc tisztviselőjét kérdezték ki eddig. Az érintettek között olyan munkások is vannak, akik a 12-es számú raktárnak az építéséért, illetve karbantartásáért feleltek, amelyben a 2750 tonna ammónium-nitrát berobbant.

Az illetékes szerint a katasztrófa helyszíne lezárva marad a vizsgálatok befejezéséig.

A bejrúti robbanás miatt csütörtökön felindult tüntetők csaptak össze biztonsági erőkkel a fővárosban.

A robbanás által romokban heverő egyik utcán könnygázzal oszlatták a tiltakozókat, akik kövekkel dobálták meg a rendőröket és üzleteket rongáltak meg. Az oszlatás során többen megsérültek.

Az utcákra vonult emberek a keddi robbanást a kormány alkalmatlanságának vélik. Már a robbanást megelőzően is számos megmozdulás volt a libanoni vezetés ellen, amelyet sokan a helyi lakosok közül korruptnak tartanak.

Libanon évtizedek óta nem látott gazdasági válsággal küszködik, amelyet a koronavírus-járvány az utóbbi hónapokban kiélezett.

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel. A történtek okait még nem sikerült tisztázni.

MTI