Tizenkét és fél év helyett rendkívüli büntetéscsökkentés – elérte célját a fiatal férfi, akit visszaesőként marihuánával kaptak el

2022. január 26. - 14:02 | Régió

A Kassai Kerületi Bíróság rendkívüli büntetéscsökkentés mellett döntött Róbert Džunko ügyében, akit először 12,5, majd 10 éves szabadságvesztésre ítéltek kis mennyiségű kábítószer birtoklásáért.

A 27 éves Robert Džunko már három éve előzetesben van. 2019. február 1-jén vették őrizetbe egy kassai kocsmában végzett drograzzia során, 7 grammnyi marihuánát és fél grammnyi hasist találtak nála, amit állítása szerint egy nappal korábban 70 euróért vett. Később a bíróságon azt állította, hogy Pozsonyba készült üzleti útra, a marihuánát pedig tartaléknak szánta. A szakértői vizsgálatok szerint a nála talált mennyiség 15, illetve 3 egyszeri adagnak felelt meg.

Mivel próbaidőn volt, és a szlovák törvények kimondják, hogy ha valakit újfent elkapnak kábítószerrel – még, ha csak kis mennyiségről is van szó –, automatikusan 10-től 15 évig terjedő szabadságvesztés vonatkozhat rá. Mivel Robertnek még nem telt le a próbaideje, a büntetéshez további 2 és fél év büntetés járt.

A fiatal férfi sosem tagadta, hogy marihuánát szerzett volna be. A járásbíróság 2020. szeptember 10-én 12 és fél éves szabadságvesztésre ítélte, amit a fellebbezés után a kerületi bíróság később törölt, tavaly novemberben így a járásbíróság 10 éves szabadságvesztést szabott ki rá. Újabb fellebbezés következett, a kerületi bíróság pedig törölte a járásbíróság legutóbbi ítéletét is, és rendkívüli büntetéscsökkentés mellett döntött.

Džunkot ötéves szabadságvesztésre ítélték, ez pedig azt jelenti, hogy kilenc hónap múlva szabadulhatna feltételesen. A bíróságnak viszont azt is figyelembe kell vennie, hogy a fiatal férfi próbaidőn volt, amikor őrizetbe vették. „A törvény szerint a büntetés igazságos, de majd csak akkor leszek elégedett, ha otthon lehetek a családommal” – mondta Džunko az ítélethirdetést követően.


(DenníkN)