Tizenkét új állatfajt fedeztek fel

2018. június 27. - 11:09 | Tech

Tizenkét új állatfajt, békákat, gyíkokat és baglyokat fedeztek fel az Amazonas-vidéken.

Ezeket a fajokat eddig még nem katalogizálták - közölte az Agencia Brasil hírügynökség. Két expedíció alatt mintegy 200 állat- és növényfaj több mint 1700 példányát vizsgálták meg.

Az expedíció egyik célja az volt, hogy többet tudjanak meg a Loxopholis nevű gyíkfaj szaporodásáról. Ezek a hüllők közösülés nélkül szaporodnak. Néhány alfajuk kizárólag nőstényekből áll.

Az Amazonas brazíliai vidéke több mint ötmillió négyzetkilométeren terül el és több ezer állat- és növényfaj otthonául szolgál. Ezen a területen mind újabb és újabb fajokat fedeznek fel - a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) szerint minden második nap egyet.

A begyűjtött fajok segítségével a szakértők a dél-amerikai fauna evolúciós fejlődésének mintázatát fogják elemezni.

"A különböző állatcsoportokat genetikai, morfológiai és fiziológiai elemzésnek vetjük alá. Ezek közül a tanulmányok közül néhány annak felmérésben segít, mekkorára növeli a kihalás kockázatát ezen fajok esetében, ha a következő években nő a hőmérséklet" - mondta el Miguel Trefaut Rodrigues, a Sao Paulo-i Egyetem kutatója.

A szakértő szerint feladatuk volt az is, hogy megvizsgálják, milyen hatással van a Branco folyó vize a fajok sokszínűségére és mennyiségére.

A Branco az Amazonas-vidék egyik folyója, a Negro egyik fő mellékfolyója, amely Brazília legészakibb államán, Roraimán folyik keresztül.

(MTI)

Címkék: új állatfaj, Amazonas