Tizenkilenc országos bajnoki címet nyertek idén a dunaszerdahelyi birkózók

2019. december 14. - 17:35 | Sport

Hakszer Roland elnök beszámolójában elmondta: az újjáalakult közösség a legsikeresebb évét zárta az elmúlt több mint két évtizedben. A kollektíva tagjai a szlovák országos bajnokságokon – különböző korosztályokat képviselve – összesen 32 érmet gyűjtöttek be, ebből 19 volt a bajnoki cím, 6 az ezüst- és 7 a bronzérem. A felnőttek kategóriájában szerzett 4 bajnoki címet a következő sportolók jegyzik: Bacsfai Réka (65 kg), Juhász Mária (62 kg), Hakszer Balázs (65 kg) és Csörgő Tamás (57 kg – 17 évesen).

Tizenkilenc országos bajnoki címet nyertek idén a dunaszerdahelyi birkózók
Lelkes Vince felvétele

A különböző rangú-rendű további versenyeken a dunaszerdahelyiek összesen 169 érmet érdemeltek ki (Magyarországon, Csehoszágban, Ausztriában, Horvátországban, Romániában, Németországban, Spanyolországban és Szlovákiában), ebből 80 arany-, 45 ezüst- és 41 bronzérmet.

A klub nyolc birkózója került be az országos korosztályos válogatottba és mérettette meg magát Európa- és világbajnokságon, valamint az Európai Ifjúsági Olimpián (EYOF) Bakuban.

Az U15 Európa-banokságon Hegedűs Réka a 8. helyezést érte el. A kadét Eb-n Pollák Anna bronzéremért birkózhatott és nem sokon múlott, hogy a dobogó 3. fokán végezzen (az 5-ik lett), Csörgő Tamás az erős mezőnyben a 7. helyet vívta ki magának. A juniorok között Bacsfai Réka a legjobb 10-be került, Hakszer Balázs pedig a 13. helyen végzett. Az U23-as EB-n Juhász Mária 6-ik lett. Bakuban Pollák Anna az 5. helyen zárt, ami a 35 tagú szlovák olimpiai ifjúsági küldöttség tagjai közül a 4. legjobb eredménynek számít.

A szabadfogású I. Szlovák Diák Ligában bronzérmet szereztek (egyébként az elmúlt öt évben mindig a dobogóra állhattak fel) a dunaszerdahelyiek.

A szabadfogású I. Szlovák Junior Bajnokságban – a klub történelmében először – bajnoki címet szereztek Hakszerék, megelőzve a két nagy riválist, a Nyitrát, ill. a Kassát.

Talán még ennél is nagyobb sikernek számít, hogy a szlovák birkózó klubok és egyesületek éves versenyében (33 csapat), összetettben a 2019-es év legsikeresebb csapata lett a dunaszerdahelyi 558 (!) ponttal. (A második helyen a Kassa 418 ponttal, a harmadik helyen a pozsonyi Dunajplavba végzett 385 ponttal.)

A kimagasló sikerek mögött legfőképpen a három edző áll: id. Gaál Atilla, Vajas József és Hakszer Tibor.

A klubelnök az értékelő tanácskozás végén nem mulasztotta el megköszönni a szülők és a szponzorok önzetlen segítségét, továbbá a Szovák Birkózó-szövetség, Dunaszerdahely Város Önkormányzatának és Nagyszombat Megye Önkormányzatának támogatását.

A Dunaszerdahelyi Birkózóklub jövőre ünnepelheti fennálásának 50. évfordulóját.

(lel)