Tizennégy éves csúcson a búza ára, Szlovákia is megérezheti a háború következményeit

2022. március 8. - 12:04 | Belföld

Az ukrajnai háború, valamint az Oroszország elleni szankciók nagy hatással vannak azokra a mezőgazdasági nyersanyagokra, amelyeknek mindkét ország fontos exportőre. 2008 óta most a legmagasabb a búza ára, az ENSZ pedig arra figyelmeztet, hogy veszélybe került a globális élelmiszerbiztonság.

Tizennégy éves csúcson a búza ára, Szlovákia is megérezheti a háború következményeit
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Hétfőn a búza ára a chicagói tőzsdén 7%-kal majdnem 13 dollárra nőtt vékánként, ami kb. 35 liternek felel meg. A Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD) aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elhúzódó konfliktus korlátozni fogja az olyan alapvető áruk, mint a búza, a kukorica vagy a napraforgóolaj globális kínálatát, ami az élelmiszerárak emelkedéséhez és éhezéshez vezethet.

Oroszország és Ukrajna a búza több mint egyharmadát biztosítja a világpiacon, együtt pedig a világ napraforgóolaj-termelésének több mint felét adják. A háború kitörésével viszont leálltak az Ukrajnából érkező szállítmányok, a szankciók pedig akadályozzák az Oroszországgal való üzletelést.

Annak ellenére, hogy Szlovákia nincs rákényszerítve arra, hogy élelmiszert szállítson be Oroszországból vagy Ukrajnából, a fogyasztók hamarosan így is megérezhetik a háború következményeit, mégpedig az árak emelkedésén. Januárban a fogyasztói árak 8,4%-kal nőttek, az ukrajnai háború pedig minden bizonnyal megakadályozza, hogy ez jelentősen lassuljon, mint ahogy azt korábban a Szlovák Nemzeti Bank előrejelezte.


(DenníkE)