Tizennégy éves fiút vittek el a rendőrök az iskolából – az automatából vásárolt kábítószer miatt került bajba?

2024. február 26. - 11:37 | Régió

Szlovákiában ugyan tiltott a marihuána, ám a piacon fellelhetők olyan tudatmódosító szerek, amikhez vagy az online boltokban, vagy a kihelyezett automatákon keresztül hozzá lehet jutni. Ezek külalakban és összetételben is hasonlítanak a szárított marihuánára, és vélhetően erre fizetett rá egy 14 éves fiú Eperjesen – írja a Topky.

Tizennégy éves fiút vittek el a rendőrök az iskolából – az automatából vásárolt kábítószer miatt került bajba?
Fotó: Paraméter

A fiatalok előszeretettel próbálják ki az automatákban fellelhető tudatmódosító szereket, és vélhetően erre fázott rá egy 14 éves alapiskolás fiú Eperjesen.

Egy nő közölte a Topkyval, hogy hétfőn délelőtt hívták őt az iskolából, miszerint kellemetlen dolog történt, ezért arra kérik, hogy menjen be. Mint kiderült, a nő fia marihuánára hasonlító dolgot vitt magával, amit az illemhelyen két barátjával meg akartak szagolni.

A nő szerint HHC-t tartalmazó zacskóról volt szó, ami jelenleg nem szerepel a tiltott szerek listáján, árusítása pedig nem illegális. A fiúkat az illemhelyen elkapta az egyik tanár, aki azonnal értesítette az igazgatónőt, ő pedig hívta a rendőröket. Miután az anya megérkezett az iskolába, a jelenlétében kihallgatták a fiút. Háromórányi várakozás után közölték vele, hogy a fiút a rendőrségre szállítják.

Amikor a nő megérkezett a rendőrségre, a fiát megbilincselve vezették be. Elmondása szerint négy órán keresztül ült hátrabilincselt kézzel a folyosón, és csak azután hallgatták ki. A fiú megtagadta a vallomástételt, amire joga van. Mivel nem tudták pontosan, hogy milyen anyag volt a birtokában, a cuccot laborvizsgálatra küldték. A nő hozzátette, hogy míg a másik két fiúnak adtak enni és inni, a fia ebből kimaradt. Ezt követően a kórházba szállították vérvételre és további tesztek végzésére.

A rendőrség a Topky érdeklődésére megerősítette, hogy tudatmódosító szerek tiltott előállításának, birtoklásának és terjesztésének gyanújával indított eljárást. A történtek dokumentálását követően a fiút szabadon engedték.

A nő szerint a rendőrségen a kurátor is megjelent, aki azt javasolta, hogy a fiút átnevelő intézetben helyezzék el. Az anya viszont nem gondolja, hogy ezt mindjárt ilyen módon kellene kezelni. Hozzátette: az automaták bárki számára elérhetők az üzletekben, a gyerekek előszeretettel próbálják ki az ilyen módon vásárolt anyagokat. Felteszi a kérdést: ha valóban HHC volt a fiánál, amihez bárki hozzáférhet, miért vezettek elő a fiát bilincsben? A nő háborog, amiért fia egy „hülye automata miatt” az iskola helyett a rendőrségen töltötte a napot, ráadásul most mindenki drogosként néz rá.


(topky)

Címkék: HHC, fiú, iskola, rendőrség