Tizenöt év börtönre ítéltek kémkedésért egy volt orosz vállalatvezetőt

2020. december 29. - 15:43 | Külföld

Tizenöt évi börtönre ítélték Oroszországban az Inter RAO energiaholding igazgatótanácsának egykori tagját kedden azzal a váddal, hogy Moldovának kémkedett - közölte a védelem. A tárgyalást zárt ajtók mögött tartották - írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Karina Curkant, aki tagadja bűnösségét, 2018 júniusában vették őrizetbe. Aktájának egyes részletei nem nyilvánosak, a vádak kényes jellege miatt titkosították.

Curkan az RBC médiaholdingnak adott interjúban elmondta, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal vádolta meg, hogy 2004-ben beszervezte őt a moldovai titkosszolgálat, amelynek 2015-ig titkos információkat adott át.

A vádlott közölte, hogy nem ismert soha külföldi titkosszolgálati ügynököket, és nem látta azt az iratot, amelynek átadásával vádolják. Szerinte a vádemeléssel a posztjáról akarták elmozdítani.

Az információk az Ukrajnába irányuló orosz áramszállításokra vonatkoztak - írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

Ivan Pavlov, a vádlott egyik ügyvédje közölte, hogy a bíróság által a védencénél lefoglalt 656 millió rubelt a vádlott a RAO egyik legnagyobb részlegének vezetőjeként törvényes üzleti tevékenységgel kereste.

Pavlov azt is mondta, hogy az egykori topmenedzser nem számít arra, hogy kicserélnék egy külföldön fogva tartott orosz kémre, "nincsenek külföldi +tartótisztjei+, ezért nem ismeri el, hogy bűnös lenne". A megkegyelmezés kérdése sem aktuális egyelőre, miután az ítélet nem jogerős.

Curkan fellebbezni fog az ítélet ellen - közölték ügyvédjei. Az ügyészség 18 év elzárás kiszabását kérte az ügyben.