Tizenöt éve történt Szlovákia történetének legnagyobb légiszerencsétlensége

2021. január 19. - 13:44 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök és Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter kedden megemlékezett a 15 évvel ezelőtti hejcei légikatasztrófáról, amely során 42 katona vesztette életét.

Tizenöt éve történt Szlovákia történetének legnagyobb légiszerencsétlensége
Fotó: TASR

„A baleset híre abban az időben egész Szlovákiát sokkolta, és annál fájdalmasabb volt, hogy a repülő a szlovák határ közelében zuhant le, nem sokkal azelőtt, hogy hazaértek volna a misszióról. Tisztelegjünk az emlékük előtt” – közölte Zuzana Čaputová a közösségi oldalán.

A tragédiáról minden évben megemlékeznek a Borsó-hegyen, ahol az elhunyt szlovákiai katonák emlékére 42 tölgyoszlopot helyeztek el. A járványügyi helyzet miatt idén csak Daniel Zmeko, a szlovák fegyveres erők vezérkari főnöke utazott el Hejcére, a köztársasági elnök és Jaroslav Naď védelmi miniszter a minisztérium udvarán lévő emlékműnél tette tiszteletét.

A Szlovák Légierő An–24-es repülőgépének 2006-os katasztrófája a független Szlovákia történetének eddigi legnagyobb légi szerencsétlensége. A repülőgép Koszovóból hazatérő szlovák békefenntartó katonákat szállított Szlovákiába, amikor 2006. január 19-én Magyarország északi részén, Hejce és Telkibánya községek között lezuhant. A fedélzeten tartózkodó 43 fő (a 8 fős személyzet és 35 fő utas) közül egy élte túl a balesetet, Martin Farkaš főhadnagy.


TASR