Tízezer alatt a brit kórházakban ápoltak száma, hatheti mélypontra csökkent a halálozások száma 

2020. május 27. - 07:29 | Külföld

A nagy-britanniai koronavírus-járvány tetőzése óta először tízezer alá csökkent a koronavírussalkórházban kezelt páciensek száma kedden, és az azt megelőző 24 órában nem jegyeztek fel új halálesetet Észak-Írországban.

Tízezer alatt a brit kórházakban ápoltak száma, hatheti mélypontra csökkent a halálozások száma 
Fotó: AFP

Matt Hancock egészségügyi miniszter kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta, az Egyesült Királyság egészében hatheti mélypontra csökkent a halálozások száma.

Az egy napon belüli brit halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt március 9-én regisztrálták.

A tájékoztatón ismertetett adatok szerint az országszerte kórházban ápolt koronavírus-betegek száma az egy héttel ezelőtti 10 118-ról 8802-re csökkent.

A sajtótájékoztatót azonban szinte teljes egészében az a botrány uralta, amely Boris Johnson miniszterelnök rendkívül befolyásos főtanácsadója, Dominic Cummings körül robbant ki a hétvégén.

A két legnagyobb baloldali brit napilap, a Daily Mirror és a The Guardian kiderítette, hogy Cummings március 27-én a Londontól több mint 400 kilométerre északkeletre lévő Durham megyébe, szülei birtokára autózott feleségével és négyéves kisfiával, jóllehet a brit kormány alig néhány nappal korábban szigorú utazási korlátozásokat rendelt el.

A március 23-án bevezetett korlátozások közé tartozott, hogy lakosság csak a legszükségesebb esetekben - gyógyszerek, élelmiszerek beszerzése végett - léphetett ki az utcára, és a más háztartásban élő hozzátartozók meglátogatása is tilos volt.

Cummings azonban a Downing Streeten hétfő este tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján kijelentette: ő is, felesége is beteg volt, gyermeküket nem volt kire hagyni Londonban, ezért észszerű megoldásnak tartotta, ha családjával szülei közelébe utazik.

A britek többsége azonban nem fogadta el ezt a magyarázatot.

A legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a YouGov ezer fős reprezentatív mintán elvégzett gyorsfelmérése szerint a választók 71 százaléka szerint Johnson főtanácsadója megsértette a korlátozó előírásokat, és 59 százalék szerint Cummingsnak emiatt távoznia kell tisztségéből.

Az ügy Johnson személyes megítélését is komolyan károsította: a miniszterelnök nettó támogatottsági mutatója a múlt hét végén mért plusz 19-ről alig négy nap alatt mínusz egyre zuhant.

MTI