Tízezer éve élt óriáslajhár maradványaira bukkantak

2017. augusztus 17. - 10:59 | Tech

Egy tízezer éve élt óriáslajhár maradványaira bukkantak mexikói paleontológusok egy vízmosás mélyén a közép-amerikai állam Karib-tengeri partjainak közelében.

Tízezer éve élt óriáslajhár maradványaira bukkantak
Fotó: paleowire.com

A pleisztocén földtörténeti időszakban élt óriásemlős maradványait 2010-ben fedezeték fel, de csak 2014-ben hozták felszínre az állat koponyáját, alsó állkapcsát, tucatnyi csontját és hét karmát a mexikói antropológiai és történelmi intézet (INAH) Carman Rojas Sandoval vezette kutatócsoportja.

A csontváz többi része még a víz mélyén van, és a kutatók 2018-ban tervezik folytatni a feltárást - adta hírül közleményében az intézet.

"A csontváz szinte teljes, mintegy 50-55 méter mélyen van a vízmosásban, amelybe az állat beleeshetetz, amikor az még vagy száraz volt, vagy csak kevés víz volt benne" - olvasható a közleményben.

Ez az óriáslajhár egy eddig ismeretlen faj, amely a Xibalbaonyx oviceps tudományos nevet kapta. A szakemberek azonban csak Pote-nak (cimbora) nevezik.

Az első elemzések szerint mintegy 10 647 és 10 305 éve élhetett a Nexikó keleti részén.

Az óriáslajhárok Dél-Amerikában éltek, és mintegy kilencmillió éve elkezdtek vándorolni Észak-Amarika irányában. A faj később kihalt.

(MTI)

Címkék: paleontológia, Mexikó