Tízezrek gyűltek össze Bernie Sanders szívműtétje utáni első kampányeseményén

2019. október 20. - 16:53 | Külföld

Több mint huszonötezren gyűltek össze Bernie Sanders elnökjelölt-várományos New York-i kampányeseményén szombaton. Ez volt a politikus első közszereplése több mint két héttel azt követően, hogy szívrohammal kórházba szállították.

Tízezrek gyűltek össze Bernie Sanders szívműtétje utáni első kampányeseményén
Fotó: Reuters

"Maximálisan készen állok betölteni az Egyesült Államok elnökének tisztségét" - mondta Sanders. "Maximálisan készen állok, hogy támadást indítsak a vállalati elit és védői kapzsisága és korrupciója ellen" - tette hozzá.

A 78 éves vermonti szenátor a 19 demokrata elnökjelölt-várományos egyike. Sanders a harmadik helyen áll Joe Biden volt alelnök és Elizabeth Warren massachusettsi szenátor mögött. Ugyanakkor az elmúlt negyedévben Sanders több adományt gyűjtött össze, mint bármelyik másik demokrata politikus.

A New York-i gyűlés volt az elnökjelölt-aspiráns eddigi legnagyobb kampányeseménye, 25 872-en vettek részt rajta - tájékoztatott Sanders kampánystábja.

"Amikor ránézek erre a hatalmas tömegre, fivérekre és nővérekre, szemernyi kétségem sincs felőle, hogy politikai forradalom fog átsöpörni az országon, kisöpri Donald Trumpot hivatalából, és elhozza a változást, amelyre az országnak olyannyira szüksége van" - mondta.

Sanders kampányának központi témája az egyenlőtlenségek felszámolása. A politikus egyebek között a lakhatás, az oktatás és az egészségügy reformjával foglalkozik gyűlésein.

A vermonti szenátor elsődleges célpontja a politikai és az üzleti elit, de sokszor kikelt már a mérsékelt demokraták ellen is, akik megkérdőjelezik ígéreteinek pénzügyi kivitelezhetőségét. Sanders azt tervezi, hogy a leggazdagabbakra kivetett vagyonadóból finanszírozná nagyra törő elképzeléseit, például a mindenkire kiterjesztett, kormányzati működtetésű egészségügyi rendszert.

Sanderst a demokraták új üdvöskéje, az alulfizetett pincérnőből lett New York-i képviselő, Alexandria Ocasio-Cortez konferálta fel. A 30 éves, befolyásos törvényhozó csatlakozása azt az üzenetet közvetíti a szavazók felé, hogy Sanders mozgalma él és növekszik - hangsúlyozta Faiz Shakir kampánymenedzser.

Alexandria Ocasio-Cortez, akit mindenki csak AOC-ként ismer, önkéntesként dolgozott Sanders 2016-os kampányában. A szenátor akkor alulmaradt Hillary Clintonnal szemben a demokrata elnökjelöltségért folytatott küzdelemben.


MTI