Tízezrek tüntettek Bécsben a járványügyi korlátozások ellen

2021. december 12. - 07:46 | Külföld

Tízezrek tüntettek szombaton Bécsben a koronavírus járványának megfékezése végett bevezetett korlátozások ellen.

Tízezrek tüntettek Bécsben a járványügyi korlátozások ellen
Fotó: TASR/AP

Az osztrák rendőrség szerint a város szívében található Heldenplatzon tizenötezer ember gyűlt össze a tüntetésre, majd az onnan kiinduló menethez csatlakozókkal nagyjából negyvennégyezer fősre duzzadt a tömeg.

Herbert Kickl, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke felszólította a tüntetésen részt vevőket, hogy fejtsenek ki ellenállást a februártól kötelezővé tenni tervezett oltásokkal szemben. Úgy fogalmazott, hogy ez az intézkedés, illetve a be nem oltottak határozatlan időre szóló karanténja támadás az emberiesség ellen.

Az osztrák vezetés elképzelései szerint kötelezővé tennék az oltást, hogy elkerülhetővé váljanak a koronavírus-járvány újabb hullámai a jövőben. Az oltások megtagadása súlyos büntetéseket vonna maga után.

Az utóbbi hetekben számos nagyobb megmozdulás volt Bécsben a kormány járványügyi politikája miatt. A tiltakozó akciók rendszerint több mint negyvenezer résztvevőt vonzottak.

Ausztriában a járvány kitörése óta 1 225 555 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 13 143-an hunytak el a kórban. Az utóbbi hetekben újabb csúcsokat döntött az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, mindemellett november végén megjelent a koronavírus omikron variánsa is.


MTI