Tízezrek tüntettek Pozsonyban: Fico, Danko és Kováčik fejét követelik!

Egy évvel a nagymácsédi kettős gyilkosság után tüntetések kezdődtek több mint 50 szlovákiai és külföldi városban csütörtökön délután öt óra környékén.

Tízezrek tüntettek Pozsonyban: Fico, Danko és Kováčik fejét követelik!
Fotó: TASR - További felvételekért kattints!

A tüntetéseket a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) kezdeményezés aktivistái és szimpatizánsai szervezték. Összesen 36 szlovákiai és 22 külföldi városban gyülekeznek a tüntetők a gyilkosság első évfordulóján - írja a Denník N, melynek becslése szerint Pozsonyban mintegy 20-25 ezren gyűjhettek össze.

A tüntetéseken gyertyát gyújtanak, és arról is megemlékeznek, milyen volt az elmúlt egy év.

"Számos politikus még ma sem érti, hogy a politika egy szolgálat az embereknek, és nemcsak a sajátjainknak" - szögezte le az évforduló kapcsán a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom - Tudni akarjuk azok nevét, akik megrendelték a gyilkosságot, figyelemmel követjük a nyomozást, annak módját, és nagy nyomást fejtünk ki azzal szemben, hogy politikai beavatkozások történjenek."

Juraj Šeliga, a Tisztességes Szlovákiáért egyik ismert arca a tüntetésen kijelentette, az elmúlt 12 hónap megváltoztatta az országot. "Nem felejtettünk és nem felejtünk. Ján és Martina halála után már soha nem mondhatjuk, hogy nem tudtuk, milyen erős lehet a gyűlölet, a pénz hatalma és a korrupció" - szögezte le.

A pozsonyi tüntetésen kiállt a pódiumra Ján Kuciak édesapja is, aki elmondta, hogy a fia és annak jegyese meggyilkolása utáni három hónapban egyáltalá nem kommunikált, de most már elérkezettnek látta az időt, hogy kiálljon és mindenkinek megköszönje, hogy itt van.

"Ma már tudjuk azt is, hogy a doktorandusoknak nem kell igyekezniük a szigorlati munkájukkal, elég lemásolni" - szúrt oda Andrej Dankónak, mire a tömet azt kezdte skandálni, hogy "szégyen".

Kuciak apja szerint a lgszomorúbb az, hogy amikor Marian Kočner egy volt SIS-ügynököt bízott meg fia megfigyelésével, ezzel egyidejűleg a rendőrség is utánanézett a fiának.

Karolína Farská, a Tisztességes Szlovákiáért másik legismertebb arca kijelentette, "olyan társadalmat alakítunk, amely más kultúrát követel. Tisztességet akarunk és nem gyűlöletet és arroganciát" - húzta alá, majd felhívta a belügyminiszter, Denisa Saková figyelmét, hogy hagyja a rendőröket nyomozni. "Ján az önök pártjának korrupcióhoz és maffiához fűződő viszonyáról írt. Ne avatkozzon a nyomozásba" - szólította fel.

Az emberek Andrej Danko lemondását követelik a pozsonyi SNP téren. "Az ember, aki politikailag kiáll Lubyová és Matečá mögött is, az ember, aki nem szégyelli mások gondolatait ellopni, hogy olyan titulushoz jusson, ami nem jár neki. Az ember, aki nem restelli a hajtókáit csókolgatni és hajbókolni menni Oroszországba. Danko úr, ön a szlovák parlament szégyene, mondjon le" - üzente Farská.

Szót emelt még Juraj Šeliga is, aki Robert Ficónak üzent:

"Fico úr, ez speciálisan önnek szól. Tavaly emberek ezrei segítettek önnek távozni a kormányhivatalból. Tűnjön el és merüljön feledésbe, ahová való!"

Šeliga szerint Fico olyan országot csinált Szlovákiából, ahol a maffiózók nagyobb védelmet élveznek mint az újságírók vagy az emberek.

Ugyancsak követelik a tüntetők Dušan Kováčik speciális ügyész távozását, mivel szerintük arra van, hogy megvédje a gazembereket.

De nem hagyták ki a sorból Bugár Bélát sem:

"Bugár úr, csalódást okozott Szlovákiának és ezt Szlovákia sosem felejti el."

Erre ismét sokan kiabálták, hogy szégyen.

A színész Richard Stanke is kiállt, és arra emlékeztetett, hogy a gyilkosság óta eltelt egy évben hihetetlen dolgok kerültek a felszínre, amelyek arról tanúskodnak, hogy mennyire beteg egy országban élünk. "Felbukkantak itt különböző személyiségek - Gajdoš, Krajmer, Trnka, Bödör - akik a rendszeren élősködtek, amely rendszerben mi is jóhiszeműen működtünk" - hangsúlyozt. Hozzátette, hogy akik leginkább ragozzák a nemzet iránti tiszteletet, legkevésbé tisztelik az embereket.

Ismét Šeliga következett: "Nem hallgathattunk el, ezért vagyunk itt. Itt állnak velünk a tanárok, orvosok, diákok, korrupció ellen harcoló civil szervezetek képviselői, tudósok, gondozók és gazdák"

Egy fiatal nő, aki a mezőgazdaságban vállalkozik, azt üzente a fiataloknak, hogy ne csak otthon üljenek, legyenek tevékenyek, mivel csak ők tudnak bármin is változtatni ebben az országban.

Karolína Farská azt is mondta, elutasítják azokat a tervezett változtatásokat, amelyeket a kormány tervez bevezetni az újságírókkal szemben.

"A politikusoknak a kérdésekre kell válaszolniuk, és nem diktálniuk, hogy ki mit kérdezzen!"

A téren Beáta Balogová, a Sme és Matúš Kostolný, a Denník N főszerkesztője olvassák fel azt a nyilatkozatot, amelyet ennek kapcsán a sajtó képviselői írtak alá közel négyszázan.

Šeliga arra is kérte az embereket, hogy ne szavazzanak Štefan  Harabinra vagy Marian Kotlebára a választásokon. "Bízom benne, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne egy igazságügyi maffiózó vagy egy fasiszta legyen az elnökünk" - fogalmazott.

Hét óra környékén a pozsonyi tüntetés a himnusz eléneklésével ért véget, a tömeg azt skandálta: köszönjük.

(TASR)