Tízezreket evakuáltak a Bailu tájfun érkezése miatt Kínában

2019. augusztus 25. - 13:55 | Külföld

Negyvennyolcezer embert evakuáltak, és mintegy tízezer halászhajót parancsoltak vissza a kikötőkbe szombaton a Bailu tájfun közeledése miatt a kelet-kínai Fucsien tartományban.

Helyi idő szerint szombat este 159 repülőjáratot töröltek a hsziameni repülőtéren, több mint harminc személyszállító vonat közlekedését felfüggesztették. A hatóságok közlése szerint 149 tengerparti üdülőhelyet és több mint 1300 építési területet zártak le, tartva az érkező vihar pusztításától.

Fucsienben nagy erőket mozgatnak meg, hogy felkészüljenek a Bailu okozta bajokra, több száz mentőegységet és számos mentőhajót helyeztek készenlétbe.

Hasonló intézkedéseket tesznek a délebbre fekvő Kuangtung tartományban is.

A Bailu tájfun érkezése vasárnap hajnalban várható a térségbe.

A Bailu szombat délután csapott le Tajvanra, ott két ember halálát hozzák összefüggésbe a hatalmas széllökésekkel és heves esőzésekkel kísért viharral. A szigetországban több mint 50 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Legalább két emberéletet követelt a Bailu a Fülöp-szigeteki Luzon szigeten is, ahol szombat éjszaka söpört végig, árvizeket és súlyos károkat okozva.

Két héttel ezelőtt csapott le a Kína keleti partvidékén fekvő Csöcsiang tartományra a Lekima tájfun, amely kioltotta legalább 28 ember életét és több milliárd jüanos kárt okozott a gazdaságnak.


(MTI)

Címkék: tájfun, Kína