Tízmilliárd eurós befektetéssel bővíti elektromosautó-gyártását Spanyolországban a Szlovákiában is aktív Volkswagen

2022. május 5. - 19:57 | Tech

A Volkswagen AG német autógyártó konszern befektető partnerekkel együtt 10 milliárd eurót készül befektetni elektromos járművek és a hozzájuk szükséges akkumulátorok gyártásába Spanyolországban - közölte a konszern vezérigazgatója, Herbert Diess csütörtökön.

Tízmilliárd eurós befektetéssel bővíti elektromosautó-gyártását Spanyolországban a Szlovákiában is aktív Volkswagen
Fotó: TASR

A Volkswagen márciusban jelentette be, hogy 7 milliárd eurót fordít egy akkumulátorgyár építésébe és elektromos járművek gyártásába a meglévő spanyolországi üzemeiben. Ez az összeg most 10 milliárdra emelkedett az új partnerek bevonásával - tette hozzá Herbert Diess.

A vezérigazgató elmondta, hogy Németország után Európa második legnagyobb autógyártó országát, Spanyolországot a beruházással az elektromos autók gyártásra készítik fel egy új giga-akkumulátorgyár megépítésével és a meglévő két Volkswagen üzem átalakításával. "A beszállítók teljes ökoszisztémáját hozzuk létre a lítium kitermelésétől az akkumulátorok összeszereléséig" - mondta.

Spanyolország a múlt hónapban pályázatot írt ki mintegy 3 milliárd eurós hitelre és támogatásra az elektromos járművek gyártásának előmozdítása érdekében. A Volkswagen és spanyolországi érdekeltsége, a SEAT ajánlatot nyújtott be a pályázaton. A főként az Európai Unió világjárvány elleni segélyalapokból álló program, a PERTE-alap nyerteseit az idén választják ki.

A Volkswagen konszern 3 milliárd eurót tervez befektetni a saguntói üzemébe, további 3 milliárd eurót négy SEAT-üzembe, köztük a Barcelona melletti Martorellbe, és 1 milliárdot Pamplonába - közölte a vállalat.

A Volkswagen továbbá bejelentette azt is, hogy partnerségi megállapodást kötött Spanyolország legnagyobb áramszolgáltatójával, az Iberdrola-val, napelempark létesítésére a Valencia melletti Sagunto településen épülő akkumulátorgyár részleges energiaellátásához.

mti/para