Tízmillió euró értékű lopott olasz műkincset foglaltak le az USA-ban

2021. december 31. - 09:41 | Külföld

Tízmillió euró értékben mintegy 200, Olaszországból ellopott műkincset, köztük antik szobrokat, amforákat, vázákat és terrakotta mellszobrokat foglaltak le az Egyesült Államokban - jelentette be csütörtökön az olasz csendőrség műkincsvédelmi egysége.

Tízmillió euró értékű lopott olasz műkincset foglaltak le az USA-ban
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

A régiségek közül sok római vagy etruszk kori. A kincsekből 160-at már vissza is szállítottak Olaszországba, a többi a New York-i olasz főkonzulátuson vár a hazatérésre - közölte Roberto Riccardi, az egység parancsoka.

A parancsnok szerint a nyomozás során az illegális ásatásoktól műkereskedőkön át az amerikai múzeumokig, aukciósházakig, művészeti galériákig és magángyűjteményekig terjedő, jól szervezett csempészhálózatot tártak fel.

Dario Franceschini kulturális miniszter "rendkívüli visszaszerzésről" beszélt, és azt mondta, hogy az ellopott régiségeket eredeti helyükre viszik vissza.

Az olasz csendőrség idén csaknem 1700 hamis műtárgyat kobzott el, és több mint 23 600 régészeti leletet foglalt le 427 millió euró együttes értékben - közölték a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A vizsgálat során 1190 személy ellen emeltek vádat.

(MTI)