Tízmillió eurót különítenek el a kezdő pedagógusok fizetésének emelésére

2019. május 22. - 18:37 | Belföld

Szeptembertől emelkedik a kezdő pedagógusok és szakdolgozók bére – közölte az Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZPŠaV). Pavol Ondek, a szakszervezet elnöke szerdán úgy tájékoztatta a TASR-t, hogy mintegy 10 millió eurót különítettek el erre a célra.

„Többször is tárgyaltunk az oktatási és a pénzügyminisztérium illetékeseivel, és 2020-as évre mintegy 33 millió eurót különítenek el fizetésemelésre. Úgy véljük, ezzel az intézkedéssel vonzóbbá tehetjük a pedagóguspályát a fiatalok körében” – közölte Ondek.

Második olvasatba utalta a Parlament a közérdekű tevékenységet végző munkavállalók javadalmazásáról szóló törvény módosítását. A változás szeptember 1-jétől lépne életbe, különös tekintettel az oktatás összes területén tevékenykedő pályakezdő pedagógusra és szakdolgozóra, függetlenül attól, milyen iskolában, oktatási intézményben dolgoznak. A változás az egyetemi oktatókat, a kutatási és fejlesztési területen dolgozókat valamit a doktori ösztöndíjasokat is érinti.

„Az alapilletmény 9,5 százalékkal, a felsőoktatásban dolgozóké pedig 8,7 százalékkal emelkedik. Ezzel a változással nem kerülnek hátrányos helyzetbe a hosszabb ideje a pályán lévő kollégák" - mondta az egyesület elnöke. Megjegyezte, hogy az iskolai szakszervezetek felhívják a figyelmet a pályakezdő pedagógusok és a szakdolgozók, valamint az egyetemi kutatás és fejlesztés területén tevékenykedők alacsony fizetésére. Az oktatási minisztérium álláspontja szerint a törvénymódosítás célja, hogy már a pályájuk elején magasabb bért kapjanak a tanítók. „Ez egy lépés afelé, hogy vonzóbbá tegyük ezt a pályát a középiskola végzősei és a pályakezdő diplomások körében. A felmérések szerint éppen az alacsony tanítói fizetések miatt nem érdekli a fiatalokat a pedagógiai pálya" – közölte az oktatási tárca kommunikációs osztálya.

A javaslat célja, hogy a kezdő tanárok fizetését minél jelentősebben megemeljék, ugyanakkor érvényes maradjon az az elv, hogy a tapasztaltabb tanárok többet keresnek, mint a fiatalok. „A kezdők fizetését 76,50 euróval kell emelni. Míg ma a kezdőfizetés 805 euró, az emelés után 881,50 lesz" – zárta az oktatási tárca.


TASR

Címkék: fizetés, pedagógusok