Több adót szeretne fizetni néhány amerikai milliárdos

Több adót szeretne fizetni néhány amerikai milliárdos; Soros György üzletember, Chris Hughes, a Facebook társalapítója, valamint a Hyatt és a Disney birodalom örökösei is aláírták azt a nyílt levelet, amelyben több, mesés vagyonnal rendelkező amerikai azt követeli a kormánytól, hogy vessen ki különadót a leggazdagabbakra.

Több adót szeretne fizetni néhány amerikai milliárdos
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

"Üzenetünk minden elnökjelöltnek szól, legyenek republikánusok vagy demokraták: támogassák elképzelésünket egy mérsékelt vagyonadóról, amelyet a leggazdagabb amerikaiak, mi, fizetnénk meg"

- áll az interneten hétfőn nyilvánosságra hozott levélben, amelyet 11 család 18 tagja írt alá.

"Amerikának erkölcsi, etikai és gazdasági kötelessége jobban megadóztatni vagyonunkat"

- idézte a levél tartalmát honlapján a Washington Times című amerikai napilap. "Egy ilyen vagyonadó segíthetne választ adni a klímaválságra, fejleszteni a gazdaságot és az egészségügyet, tisztességesen lehetőségeket teremteni, és megerősíteni demokratikus szabadságjogainkat" - folytatták a milliárdosok. "A vagyonadó kivetése köztársaságunk érdeke" - szögezik le.

"Minden új adónemből fakadó új dollárnak a tehetősebbektől, nem pedig az amerikai középosztálytól kellene származnia"

- írták.

"Ennek a levélnek az aláírói rendkívüli vagyonok birtokosai, de mindannyian olyan Amerikában akarunk élni, amely megoldja közös jövőnk legnagyobb kihívásait"

- tették hozzá.

Kutatások szerint az Egyesült Államok lakossága leggazdagabb egy százalékának felső egytizede idén vagyonának 3,2 százalékát fizeti be adó formájában, míg a maradék 99 százalék esetében 7,2 százalék ez az arány. A levél külön kitér Warren Buffetre, az ország harmadik leggazdagabb emberére, aki arányaiban kevesebb adót fizet, mint a saját titkárnője.

Felmérések szerint az amerikaiak többsége támogatja a vagyonadó gondolatát, amellyel több olyan demokrata politikus, köztük Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Beto O'Rourke is egyetért, aki bejelentette indulását a 2020-as elnökválasztáson.

(MTI)