Több AstraZenecát kapunk májusban, mint vártuk, de így is talán csak a második oltásokra lesz elég

2021. május 6. - 08:09 | Belföld

Jelenleg az AstraZeneca vakcináját Szlovákiában a 18 és 60 közötti korosztálynak adják be, noha hamarosan valószínűleg az 50-esek számára elérhetővé teszik a Pfizert is.

Több AstraZenecát kapunk májusban, mint vártuk, de így is talán csak a második oltásokra lesz elég
Fotó: TASR

A fiatalabbaknak, akik számára lehetővé tették a bejelentkezést az oltásra, valószínűleg várniuk kell, mivel a most érkező AstraZeneca vakcinákat a második oltásokra különítik majd el.

E téren jó hírnek számít, hogy a korábban jelzett 200 ezer helyett 313 ezer AstraZeneca vakcina érkezik májusban Szlovákiában. Ebben a hónapban viszont több mint 150 ezer embernek kelll beadni a második adagot ebből a vakcinából. Nem világos ugyanakkor, hogy az érkező mennyiségből mennyit használhatnak majd fel első oltásokra, és mennyit kell félretenni azok számára, akik júniusban kapnák meg a másodikat - írja a Denník N.

Az egyes megyék, amelyek a nagykapacitású oltóközpontokban AstraZeneca vakcinával oltanak, aggódtak amiatt, hogy lesz-e elég vakcina a második oltásokra, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter azonban mindenkit biztosított afelől, hogy lesz.

(Denník N/parameter)