Több bíróval együtt letartóztatták a maffialistás milliomos ügyvédet, Zoroslav Kollárt!

2020. október 28. - 09:16 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség szerdán korán reggel folytatta a VIhar (Búrka) fedőnevű akcóját, mely során több bíró mellett őrizetbe vették az ismert ügyvédet, Zoroslav Kollárt - írja az Aktuality.sk.

Több bíróval együtt letartóztatták a maffialistás milliomos ügyvédet, Zoroslav Kollárt!
Zoroslav Kollár (Fotó: Čas.sk)

Zoroslav Kollár neve gyakorta felbukkant Marian Kočner és több bíró, illetve a vizsgálati fogságban ülő korábbi igazságügyi államtitkár, Monika Jankovská közt a Threema applikációban folytatott kommunikáció során.

Kočner az Aktuality közlése szerint gyakran írt arról, hogy bizonyos ügyekben beleütközik Zoroslav Kollár befolyásába, amit hatékonyabban tudott érvényesíteni a bíróságokon, mint ő.

Kollár neve felbukkant az évekkel ezelőtt nyilvánosságra került maffialistákon is. Daniel Lipšic ügyvéd, korábbi igazságügyi és belügyminiszter nevezte őt maffiózónak, amit azzal magyarázott, hogy a tendermaffia kapcsán találkozott a nevével még a minisztériumnál. A maffialistákon a pozsonyi Piťo-bandához közel álló figurának tüntették fel.

A Plus 7 dní írta meg, hogy Kollár a nyáron elkezdett megszabadulni a vagyonától, vagy legalábbis azt a közeli hozzátartozóira íratta át. Egy tonkházai (a dunaszerdahelyi járásbeli Illésháza településrésze) kastélyt például a 19 éves fiára.

A NAKA által letartóztatottak között van ismét Jarmila Urbancová, a Legfelsőbb Bíróság korábbi alelnöke, akiről a korábban letartóztatott, de a rendőrséggel együttműködő bíró, a Kočnerrel szintén gyakran kommunikáló Vladimír Sklenka állította, hogy a bírónő gyakorta szállított neki kenőpénzeket. A Denník N közlése szerint a Threemában rendszerint Pálcának (Prútik) nevezték.

Jarmila Urbancová (Archív felvétel - SITA)

Urbancová hét éven keresztül volt a Legfelsőbb Bíróság alelnöke, egykor Štefan Harabin jelölte őt erre a posztra. Márciusban már meggyanúsították 30 ezer eurónyi kenőpénz felajánlásával, amit Sklenkának tett a Technopol-ügyben, melyben Kočner is vádlott.

Sklenka vallomásában beszélt arról is, hogy legalább négy alkalommal szállított neki Urbancová 5 ezer eurónyi "hálapénzt".

A nyomozók tavasszal javasolták vizsgálati fogságba helyezését, de az Alkotmánybíróság azt nem hagyta jóvá, így szabadlábon védekezhet az eljárás alatt. Időközben kérte nyugdíjazását és távozott a bíróságtól.

Rajtuk kívül a NAKA letartóztatta a Pozsonyi I. Járásbíróság korábbi alelnökét, Katarína Bartalskát, aki ugyancsak a tavasszal meggyanúsítottak között szerepel. Az Alkotmánybíróság az esetében sem hagyta jóvá a vizsgálati fogságot. Bartalská ugyancsak rendszeres kapcsolatban állt Sklenkával, mindketten ugyanis kereskedelmi jogi, elsősorban csődeljárási ügyekben jártak el, és ezt Sklenka hasznosítani tudta Kočner javára - írja a Denník N.

Katarína Bartalská - archív felvétel (SME)

Sklenka például elintézte, hogy a Dixie Solaris-ügyben a bírónő Kočnernak megfelelő döntést hozzon, amit utóbbi egy értékes retiküllel köszönt meg, azt pedig Sklenka vitte el a bírónőnek. Sklenka vallomás szerint Bartalskának az ítélet írásos megindoklásán sem kellett dolgoznia, azt készen megkapta Eva Timár Myjavcová ügyvédnőtől egy pendrive-on. Az ügyvédnő szintén a gyanúsítottak közt szerepel.

Bartalská egy 14 milliós perben is részt vett, melyet a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat ellen indított a Prvá produkčná nevű vállalat, és a perben állítólag mindkét fél megpróbálta megvesztegetni.

Monika Jankovská és testvére, Andrea Haitová (szintén korábban letartóztatottak) bírónő 100 ezer eurót kínált az egyik fél, míg a szintén gyanúsítottak közt szereplő Richard Molnár bíró Sklenkán keresztül 20 ezret a másik felet képviselve. Bartalská lényegében a Jankovská vezette oldalhoz húzott, egykor az igazságügyi minisztériumban dolgozott és az államtitkár a felettese volt.

A Denník N közlése szerint a letartóztatottak között van a Pozsonyi I. Járásbíróság bírónője, Otília Doláková, valamint a Legfelsőbb Bíróság bírója, Jozef Kolcun is. Dolákováról ugyancsak Sklenka vallott, mégpedig azt, hogy a kérésére a bírónő rendkívül gyors döntést hozott egy magáncég javára, mely a pozsonyi magisztrátust perelte. Sklenkát vallomása szerint erre Urbancová kérte, akitől kétszer 5 ezer eurót kapott érte.

Kolcun neve eddig nem merült fel a Vihar fedőnevű akció során, ő volt ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróságon a fegyelmi bizottság elnöke, akinek Harabin hálálkodott, amiért a kritikusait büntette - írja a Denník N.

(Aktuality.sk/Denník N)