Több dologra is emlékeztet a Coviddal kapcsolatban a Közegészségügyi Hivatal

2022. július 15. - 16:57 | Belföld

A COVID-19 ellen a oltás, a szájmaszk és a reszpirátor viselése védhet, ha tehetjük, tartózkodjunk inkább a szabadban, szellőztessünk gyakran, és rendszeresen, alaposan mossunk kezet – emlékeztet a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) a fertőzöttek növekvő száma kapcsán. Azt is ajánlják a közegészségügyi szakemberek, hogy mindenki fontolja meg, részt vesz-e tömegrendezvényeken, és óvatosságra int a nyaralás alatt is.

Több dologra is emlékeztet a Coviddal kapcsolatban a Közegészségügyi Hivatal
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Ha egy beoltott személy találkozik a SARS-CoV-2 koronavírussal, az immunrendszere felismeri, és képes felvenni vele a harcot" - mondta Ján Mikas országos tiszti főorvos. Mikas azt is tanácsolja, aki teheti, jól szellőző helyen, lehetőleg a szabadban tartózkodjon, és tartson kellő távolságot másoktól. Azt tanácsolja, folyamatosan szellőztessük a helyiségeket.

„Ha nem lehetséges biztonságos távolságot tartani a többi embertől, javasoljuk a megfelelően felhelyezett FFP2-es szájmaszk vagy legalább az eldobható sebészeti maszk viselését" - mondta Mikas. Az országos tiszti főorvos szerint legalább 40-60 másodpercig tartó, gyakori és alapos kézmosás és alkoholos kézfertőtlenítő használata szintén csökkentheti a megfertőződés kockázatát.

„Mosatlan kézzel ne érintsük meg az arcunkat. A vírus a szemen, az orron vagy a szájon át juthat be a szervezetbe" - figyelmeztetett Mikas. Hangsúlyozta, alaposan vegyük fontolóra, hogy részt veszünk-e olyan rendezvényeken, ahol több ember van, és legyünk óvatosan a nyaralás alatt is, figyeljük az aktuális járványügyi helyzetet.

Mikas figyelmeztetett, aki a COVID-19-re jellemző tüneteket észlel magán, azonnal értesítse a kezelőorvosát. „Akinél beigazolódik a fertőzés, vagy a betegségre jellemző tünetei vannak, maradjon otthon, és tartson távolságot a vele egy háztartásban élőktől" - mondta az országos tiszti főorvos. Emlékeztetett, hogy a megfelelően felhelyezett reszpirátor a betegség alatt is jelentősen csökkenti a fertőzés továbbadásának kockázatát.

„Ajánlatos papír zsebkendőt használni, amelyet használat után azonnal a szemetesbe kell dobni, utána pedig kezet kell mosni" - mondta Mikas, és hozzátette, ha éppen nincs kéznél zsebkendő, a könyökhajlatba kell köhögni, tüsszenteni.

A szakember hozzátette, a veszélyeztetett csoportokba tartozó személyek, ha tehetik, ne csúcsidőben menjenek bevásárolni, és ha lehetséges, ilyenkor ne szálljanak buszra, vonatra, villamosra.

TASR