Több dunaszerdahelyi autót Győrbe, az Árkád parkolóján kívül is

2020. augusztus 14. - 14:31 | Régió

Csallóköz és Szigetköz, illetve azok központjai, Dunaszerdahely és Győr folytatja az egymás megismerését célzó, az idegenforgalmat népszerűsítő együttműködését, mely hosszú évekre nyúlik vissza a múltba. Ennek a címbe foglalt leegyszerűsített célját Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi termálfürdő igazgatója fogalmazta meg, aki részt vett a határon átnyúló együttműködést célzó Cultacross projekt kialakításában, és most annak folytatásában is. A két város polgármestere pedig bejelentette, testvérvárosi kapcsolat létrehozását kezdeményezik. A projekt bemutatása mellett ellátogattak a MOL Arénába és a termálfürdőbe is.

Több dunaszerdahelyi autót Győrbe, az Árkád parkolóján kívül is
Hájos Zoltán (balról) és Dézsi Csaba András győri polgármester (Fotók: Paraméter) - További felvételekért kattints!

Ennek az együttműködésnek nemrégiben adták át egy kézzel fogható eredményét, a határon átnyúló együttműködést célzó európai uniós dotációból a Cultacoss projekt keretén belül megvalósult tópart menti fejlesztéseket a dunaszerdahelyi termálfürdőben.

Tulajdonképpen a Cultacross projekt egy meghosszabbított végtagja a Cultacross M+ pályázat, melynek költségvetése 50 ezer eurót tesz ki, amiből 42 ezret kapnak a projekt résztvevői EU-s forrásból. A projekt célja pedig, hogy a régió értékeit, és az idegenforgalmi célpontokat a következő időszakban is népszerűsítsék, többek között a már korábban létrehozott, Cultractive.eu nevű honlapon keresztül a közösségi médiában.

„A két város közti kapcsolatok visszanyúlnak Pázmány Péter és Balogh József polgármesteri időszakába. Bátran mondhatom, minden olyan alkalmat meg kell ragadni ma is, ami a helyi forrásokat egészíti ki, másrészt az emberekért szól. Egyrészt városaink, másrészt regionális központként a régióink lakosaiért . Ebből a szempontból tartottuk fontosnak, hogy a két régió és a két város továbbra is együttműködjön és ennek kézzelfogható eredménye is legyen” – fejtette ki Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester a projekt bemutatását célzó sajtótájékoztatón.

Dézsi Csaba András, aki a novemberi magyarországi önkormányzati választást még megnyerő, de már a választási időszakot is meghatározó szex- és korrupciós botrányba keveredett, majd lemondott Borkai Zsoltot váltotta a győri polgármesteri székben a januári időközi polgármester-választás után, ugyancsak megerősítette, hogy a két város együttműködése nagyon szoros, amit a részéről azzal nyomatékosított, hogy az elmúlt félévben már harmadszor találkozik a dunaszerdahelyi polgármesterrel.

„Amióta én lettem a polgármester, változtattunk picit az elképzeléseken, stratégiákon, célokon, és azt fogalmaztuk meg szlogenként, hogy Győr több mint egy város. Régióközpont kíván lenni, és kezdeményeztem azt, hogy egy testvérvárosi kapcsolatot hozzunk létre a két város között. Azért, mert szertném sokkal színesebbé, sokoldalúbbá tenni ezt a kapcsolatot” – hangsúlyozta.

Ezt megtisztelőnek tartotta Hájos Zoltán is, aki bízik benne, hogy „az együttműködés magasabb szintre emelése nemcsak deklaratív lesz, hanem tartalommal is meg tudjuk tölteni, és ebből ki-ki a maga táján tud profitálni”.

Dézsi beszélt arról is, hogy az emberi és szakmai kapcsolatok szorosságán múlik, mennyire lesz stabil és széleskörű a magyarság egysége. „Győr célja, hogy ezeket a kapcsolatokat minél több szálon létrehozzuk egymással, és ebben kiemelkedő szerepet szánunk Dunaszerdahelynek a kultúra, a sport és minden egyéb terén, a turisztika területén is. A Szigetköz és a Csallóköz turisztikailag egy nagyon jól értelmezhető egység, rendkívül sok lehetőség van ebben és ezzel kapcsolatosan vannak már közös projektek a két város között” – húzta alá.

A két város együttműködésének egyik kerete az Arrabona EGTC nevű csoportosulás, melyet 2010-ben hozott létre a két város mellett Somorja és Mosonmagyaróvár. Németh Tamás igazgató ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy az elmúlt tíz évben több száz közös projektjük valósult meg, és ezek egyik legfontosabbika a már említett Cultacross projekt volt, miközben ennek folytatásával, a CultacrossM+-szal nagyobb figyelmet és ismertséget szeretnének kölcsönözni az elhatárolt régiónak.

A 2016-ban elindult Cultacross projektre hívta fel a figyelmet Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi termálfürdő igazgatója is. „Nem éltünk hozzátenni a saját pénzünkből, hogy ez egy kerek egész legyen, szerves részét képezze a fürdőnek. Miután ez megvalósult, hozott magával sokkal kevésbé megfogható dolgokat, mint a létrejött kulturális akciócsoport ülésein kialakult emberi kapcsolatokat, Dunaszerdahely és Győr szakemberei között” – fogalmazott, hozzátéve, ennek a kialakult kapcsolatnak az eredménye a munka folytatása, hogy ne maradjanak meg az ötletek szintén azok a lehetőségek, melyekre az elmúlt időszak együttműködése mutatott rá.

„Leegyszerűsítve az volt a cél, hogy több győri autót szeretnénk látni Dunaszerdahelyen és több dunaszerdahelyi autót szeretnénk látni Győrben, az Árkád parkolóján kívül is. Hogy ne csak az üzleteinket, hanem a sport- és kulturális létesítményeinket is nyissuk meg egymás előtt, és támogassuk egymást” – emlékeztetett.

A CultacrossM+ projekt alapvető célkitűzése a két régió, a Szigetköz és a Csallóköz aktív turisztikai platformjának, a Cultractive.eu weboldalnak a népszerűsítése. Ez egy három nyelvű, közösségi élményt nyújtó weboldal, mely Herke Zoltán, az Arrabona EGTC munkatársa szerint

58 különböző tematikus túrát is magába foglal amellett, hogy a két régió látnivalóit és rendezvényeit összegzi, melyek közül a beltéri, kültéri, ingyenes és családbarát szűrőt alkalmazva is lehet böngészni. Gyalogos, ún. bakancsos, kerékpáros és ún. lapátos, azaz vízi túrázók számára is bemutatja a lehetőségeket, melyeket ebben a két régióban kiaknázhatnak.

„További funkciója az oldalnak egy olyan túratervező, -kereső modul, amelyben az 58 túra közül lehet választani, áttekinteni őket, hogy milyen nehézségűek, távúak, időtartamúak. Közösségi élményt is nyújt az oldal, hiszen egyénileg lehet túrákat tervezni és a közösség számára megosztani” – fejtette ki.

A projekt célja egy, a két régió természeti és kulturális értékeit népszerűsítő imázsfilm leforgatása, bemutatása és terjesztése is, illetve a jövőben a már említett 58 túrát további 10-10 útvonallal szeretnék bővíteni.

„A fő célkitűzése, hogy a vendégek információt szerezzenek a kikapcsolódási lehetőségekről és ne álljanak meg az első célállomásukon, ismerjék meg a szomszédos régió kínálatát, és bízunk benne, hogy az elkezdett intézményi együttműködést is tovább tudjuk mélyíteni” – szögezte le Herke Zoltán.

(SzT)