Több európai állam azonnali szankciókat szorgalmaz Oroszországgal szemben

2022. február 22. - 07:27 | Külföld

Észtország, Lettország és Litvánia azonnali uniós szankciók kivetését követelte hétfőn este Oroszországgal szemben, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" szuverenitását. Szintén szankciókat szorgalmaz a lengyel és a francia elnök is, de az osztrák kancellár és a svéd külügyminiszter is elítélte az orosz elnök döntését.

Több európai állam azonnali szankciókat szorgalmaz Oroszországgal szemben
Fotó: TASR/AP

Az Európai Uniónak haladéktalanul szankciókat kell kivetnie Oroszország ellen - közölte Edgars Rinkevics lett külügyminiszter a Twitter-oldalán.

"Az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságok elismerése Oroszország által a nemzetközi jog és Ukrajna területi épségének arcátlan semmibevétele. Lettország elítéli ezt az agressziós cselekedetet és határozott nemzetközi választ sürget. Az EU-nak haladéktalanul szankciókat kell kivetnie" - írta Rinkevics.

A lett külügyi tárca szóvivője időközben bejelentette, hogy a balti állam kedden Javelin típusú hordozható páncéltörő rakétarendszereket küld Ukrajnába.

Rinkevics Lettország elnökével és miniszterelnökével közös nyilatkozatban szólította fel a nemzetközi közösséget, "a lehető legszigorúbb intézkedések megtételére Oroszország agressziójának megfékezése és Ukrajna támogatása végett".

Az észt államfő külön nyilatkozatban kérte az EU-t szankciók bevezetésére "a nemzetközi jog súlyos és igazolhatatlan lábbal tiprása miatt".

Gitanas Nauseda litván elnök szerint Luhanszk és Donyeck elismerése a nemzetközi jog tűrhetetlen megsértésének minősül, egyben pedig a minszki megállapodások egyoldalú felrúgását jelenti.

"Biztos vagyok abban, hogy büntetőintézkedésekkel kell válaszolni a helyzet ilyetén elmérgesedésére" - ezt Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter hangsúlyozta.

A három balti állam, Észtország, Lettország és Litvánia már január 21-én jelezte, hogy páncéltörő és légvédelmi rakétákkal fogják ellátni Ukrajnát. Litvánia Stinger hordozható légvédelmi rakétákat szállított február 13-án, Észtország pedig Javelin páncéltörő rakétákat.

Ann Linde svéd külügyminiszter mikroblogján szintén határozottan elítélte Putyin döntését a szakadár ukrajnai területek függetlenségének elismeréséről. A lépést a nemzetközi jog és a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló minszki megállapodások megsértésének nevezte.

Karl Nehammer osztrák kancellár szintén azt mondta, hogy Putyin döntése a minszki megállapodások megsértését jelenti és a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló diplomáciai erőfeszítések mért csapásként értelmezhető.

Aleksandar Vucic szerb elnök a belgrádi Pink Televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Putyin döntése teljességgel megváltoztatja a világrendet.

"Ez a döntés teljességgel felborítja a globális biztonsági rendszert, és a biztonság politikai rendet is. Ez a helyzet fogja feltehetőleg a legkomolyabb kihívást jelenteni számunkra az elkövetkező 10-20 évben. Változik a világrend" - hangsúlyozta a szerb államfő.

Az Európai Tanács sürgős összehívását és Moszkvával szembeni szankciók haladéktalan meghirdetését szorgalmazta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfő este.

Morawiecki a Facebook közösségi fiókján Putyinnak az "önjelölt +köztársaságok+ elismeréséről" szóló döntését a párbeszéd "végleges elutasításának", a nemzetközi jog "kirívó megsértésének", Ukrajnával szembeni agresszív cselekedetnek nevezte.

Erre egyértelmű választ kell adni haladéktalan szankciók formájában - írta a lengyel kormányfő, hozzáfűzve: Putyin "csak ezt a nyelvet értheti meg". Az orosz-ukrán feszültség legújabb fejleményei kapcsán Morawiecki az Európai Tanács sürgős összehívására szólított fel.

A lengyel kormány kibervédelmi megbízottja, Janusz Cieszynski a Twitteren közölte: Morawiecki az ukrajnai helyzet miatt már hétfőtől harmadfokúra emelte a kibervédelmi riasztást, az intézkedés március 4-ig lesz érvényben.

Lengyelországban négyfokú a kibertérben fenyegető terrorveszélyre figyelmeztető skála, az orosz-ukrán feszültség miatt február közepétől már érvényben volt a legalacsonyabb, elsőfokú riasztás.

Emmanuel Macron francia államfő elítélte hétfőn Vlagyimir Putyin döntését, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását is kérte, amiért Oroszország "egyoldalúan megsértette a nemzetközi kötelezettségvállalásait és Ukrajna szuverenitását".

Az Elysée-palota azt közölte, hogy Emmanuel Macron az este folyamán egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral, miután összehívta a nemzeti biztonsági és védelmi tanács ülését.

Párizs szerint az ukrajnai válság "új dimenzióba" lépett azzal, hogy Vlagyimir Putyin elismerte az ukrajnai szakadár területeket.

Az Elysée-palota korábban azt is jelezte: amikor kiderült, hogy Moszkva elismerni készül az ukrajnai szakadár területeket, a köztársasági elnök ismét egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint két alkalommal Olaf Scholz német kancellárral és az uniós vezetők közül Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Ursula Von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével.


MTI