Több ezer fiatal tüntetett Budapesten a klímaváltozás miatt

Pénteken zajlik a harmadik globális klímasztrájk, amely világszerte milliókat mozgat meg, hogy konkrétabb és radikálisabb lépéseket követeljenek az emberi tényezők okozta klímaváltozás megfékezéséért. 

Több ezer fiatal tüntetett Budapesten a klímaváltozás miatt
Fotó: Horváth Bence / 444

Péntek délelőtt több ezren, egyes becslések szerint akár tízezren is végigvonultak Budapest belvárosán.

A Kossuth térre beérkező több ezres tömeg nagy része középiskolás volt. A fiatalok többnyire szervezetten érkeztek, volt olyan budapesti iskola, ahonnan egy évfolyamról akár 20-30 diák is részt vett az eseményen. 

A Parlament előtt a rendezvényt szervező Fridays for Future Magyarország tagjai az ökológiai - és a klímavészhelyzet kihirdetését, illetve azonnali és konkrét lépéseket követeltek a kormánytól.

A közelmúltban több állam parlamentje is klímavészhelyzetet hirdetett, ami részben azt is jelenti, hogy az állam vállalja, hogy minden döntésénél prioritásként tekint a klímaváltozásra. A tüntetés végén közös ébresztőóra-csörgetésre került sor, amivel a politikusoknak üzenték meg, hogy ébredjenek már fel. 

Szlovákiában szeptember 20-án került sor klímasztrájkra, amelyet négy szlovákiai városban rendeztek meg. A Fridays for Future kezdeményezés által elindított sztrájk Pozsonyban, Kassán, Zsolnán és Besztercebányán valósult meg. A tüntetést Sólymos László környezetvédelmi miniszter is támogatta


444.hu/para