Több ezer vállalkozónak kell kicserélnie a személyi igazolványát

2022. augusztus 25. - 15:26 | Belföld

Az állam azért vezette be a chippel rendelkező személyi igazolványok használatát, hogy a vállalkozók otthonról is végezhessék az ügyintézést. Most viszont több ezren szorulnak az irat lecserélésére – írja a TV Noviny.

Több ezer vállalkozónak kell kicserélnie a személyi igazolványát
Illusztráció (Fotó: TASR)

Korábban beszámoltunk róla, hogy az év végén automatikusan érvénytelenné válnak azok az eID-tanúsítványok az elektronikus aláírásra azoknál a chippel rendelkező személyi igazolványoknál, amelyeket 2021. június 20. előtt állítottak ki. A tanúsítványokat öt évre és egy hónapra adták ki, és a legmagasabb biztonsággal történő elektronikus aláírásra használják. A személyi igazolványok ugyan tíz évig érvényesek, valamint a Slovensko.sk portálra is be lehet majd eztán jelentkezni, a probléma csupán az említett elektronikus aláírással van, ami számos ügyintézés során elengedhetetlen. Mint kiderült, az elektronikus személyi igazolványok érvényességi tanúsítványának törlésére azért van szükség, mert lejár a beléjük telepített chipek biztonsági tanúsítványának lejárati ideje.

A belügyminisztérium szerint ez csupán néhány tízezer olyan vállalkozót érint, aki aktívan használja az elektronikus aláírást. A személyi igazolványokat keddtől lehet kicserélni 4,5 eurós kezelési díj fejében.

A tárca szeretné elkerülni, hogy a központok leterhelődjenek, ezért az aktualizált tanúsítvánnyal rendelkező személyi igazolványokat kisebb városok ügyintézői osztályán is lehet kérvényezni.

Előfordulhat, hogy sokan inkább megvárják az úgynevezett érintésmentes személyi igazolványokat, ezek bevezetése viszont késhet. Az elektronikus aláírást így csak azok használhatják majd, akik az év végéig lecserélik igazolványukat.


(tvnoviny.sk)