Több ezren tüntetnek Budapesten a régió legjobb egyeteméért

2018. november 24. - 18:44 | Külföld

Tüntetés a tudomány és az oktatás szabadságáért elnevezésű demonstráció résztvevői néhány ezernyien jöttek össze a magyar fővárosba.

Több ezren tüntetnek Budapesten a régió legjobb egyeteméért
Fotó: MTI

A tiltakozás szervezői a felhívásban emlékeztettek arra, hogy már csak egy hét választ el „a CEU Budapestről való kiűzésétől”. Szerintük a CEU elleni támadás „egyben támadás a tudományos és oktatási szabadság, a jogállam, sőt az Európa alapköveit jelentő demokratikus alapértékek ellen” is.

Azt követelik a kormánytól, hogy írja alá a CEU-szerződést, szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát, és biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget.

A szervezők felszólították a kormányt, hogy írja alá a szerződést a Közép-Európai Egyetem Budapesten maradásáról, szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási "cenzúrát", valamint biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőségeket

Tamás Gáspár Miklós filozófus, a CEU oktatója szerint Magyarország szégyene az egyetem elkergetése, a társadalmi nemek szak megszüntetése és az, hogy diákokat tanáraik feljelentésére hív fel a "szélsőjobboldali szennysajtó".

Kövér-Van Til Ágnes, az ELTE társadalmi nemek tanulmányának programvezetője azt mondta, a felsőoktatás nemcsak az elit és az értelmiség ügye, hanem az egész országé.

444.hu/MTI

Címkék: CEU, tüntetés