Több ezren tüntettek az SZFE szabadsága mellett

2020. október 23. - 18:48 | Külföld

A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai, valamint a mellettük szolidaritást vállaló hallgatók az ország különböző egyetemeiről demonstratív felvonulást szerveztek október 23-ra „a szellemi szabadság jegyében” - írja a 24.hu.

Több ezren tüntettek az SZFE szabadsága mellett
Fotó: MTI

„Várunk mindenkit, aki szeretné kifejezni aggodalmát a közelmúltban hazánkban veszélybe került egyetemes értékekért – ezek közül csak egy az autonóm felsőoktatás” – fogalmaztak az esemény leírásában.

A tüntetők 16 órakor kezdtek gyülekezni a Műegyetem rakparton, ahonnan a Március 15-e térre átvonulva fáklyákat gyújtottak. A 24.hu szerint több ezren gyűltek össze, a Műegyetem központi épületétől a Szabadság hídig ért a tömeg, amelynek zömét fiatalok alkották. A gyülekezés közben Fullajtár Andrea, az SZFE tanára egy jármű platóján elszavalta a Nemzeti dalt.

A Szabadság hídon átvonuló menet eleje negyed hatra elérte az Erzsébet híd pesti lábát, de a vége még mindig a Gellért térnél volt. A tömeg nem fért el a Március 15-e téren, ezért sokan továbbhaladtak a Ferenciek tere felé. A tüntetők olykor kórusban énekelni kezdtek, felcsendült az Ég a város, a Ha én rózsa volnék és a Kicsi vagyok én is, gyakran zúgott a szabad ország, szabad egyetem rigmus is.

A szervezők terve az volt, hogy a Március 15-e térről a tiszteletadás jegyében némán vonulnak át az Urániához, ez azonban nem egészen így alakult, sokan tapsoltak menet közben. Az Uránia előtt az SZFE-s hallgatók által szervezett megemlékezés várta a menetet, a program koncertekkel és beszédekkel folytatódott.

Az újabb és újabb érkezőket tapssal köszöntötték, az egyetem ablakaiból SZFE-sek integettek. Negyed hétkor elkezdődött az első koncert, a Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara a Hevesi teremből játszotta Beethoven Egmont Nyitányát.


(24.hu)