Több ezren tüntettek Párizsban a 2013-ban megölt kurd aktivistákra emlékezve

2023. január 7. - 20:01 | Külföld

Több ezren vonultak fel szombaton Párizsban a tíz évvel ezelőtt megöltt három kurd aktivista emléke előtt tisztelegve. A kurd közösséget 2013 óta egyesítő éves menetre idén röviddel azután kerül sor, hogy egy 69 éves férfi "a külföldiek iránt érzett beteges gyűlöletből" Párizs belvárosában lelőtt három kurdot.

Több ezren tüntettek Párizsban a 2013-ban megölt kurd aktivistákra emlékezve
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A menet megerősített rendőri jelenlét mellett indult el késő délelőtt a Gare du Nord pályaudvartól fekete molinóval, amelyen a Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 2013-ban agyonlőtt három női aktivistájának fényképe, valamint "A török állam újabb három kurdot gyilkolt meg Párizsban" jelmondat volt látható.

A szervezők szerint "legalább 25 ezer tüntető" vett részt a menetben.

"Semmi sem állíthatja meg a kurdok szabadságát", "Igazságot és igazságosságot" - skandálták a tünetők, akik a 2013. és a 2022. évi hármas gyilkosság színhelyéről a République térre érkeztek.

2013. január 10-re virradó éjszaka az 54 éves Sakine Cansizt, a 28 éves Fidan Dogant és a 24 éves Leyla Saylemezt a párizsi Kurdisztáni Információs Központ területén lőtték agyon.

A feltételezett elkövető, Omer Güney gyorsan rács mögé került, de néhány héttel a perének megkezdése előtt, 2016 végén elhunyt a börtönben.

A francia igazságszolgáltatás, amely szerint a török hírszerzés is érintett volt a gyilkosságban, folytatja a nyomozást.

A tavaly december 23-i hármas gyilkosság felháborította a franciaországi kurdokat, akik a gyanúsított kijelentései és az ügyészség által nyilvánosságra hozott nyomozati adatok ellenére továbbra is Törökországot okolják.

December 24-én heves zavargások törtek ki Párizsban egy kurd nagygyűlés után.

MTI

Címkék: tüntetés, kurd, Párizs