„Több funkciója van, mint egy japán számológépnek“ – Fico Hegert ekézte, Remišová meg a Smer elnökét

2023. március 5. - 17:15 | Belföld

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke kételkedik abban, hogy bármi is változik azzal, hogy Eduard Heger vette át az egészségügyi minisztérium irányítását. Szerinte Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) távozása egy lényegesen tágabb probléma része, és a kormány inkompetenciáját bizonyítja. Veronika Remišová (Za ľudí) úgy  véli, Lengvarskýnak már rég le kellett volna mondania, ugyanakkor bírálja annak módját, ahogy távozott. A két politikus vasárnap az RTVS O 5 minút 12 című műsorának volt a vendége.

„Több funkciója van, mint egy japán számológépnek“ – Fico Hegert ekézte, Remišová meg a Smer elnökét
Fotó: TASR

Remišová szerint Lengvarský elég „bunkó“ módon távozott az egészségügyi minisztérium éléről. „Aláírt még valamilyen szerződéseket, amik az asztalán hevertek. Ilyet nem lehet csinálni“ – mondta. Fico a távozását egy lényegesen tágabb probléma részének tartja. „Kérdem én, mi változik az egészségügyi minisztériumban, ha Heger veszi át az irányítását. Jelenleg már megbízott kormányfő, pénzügyminiszter és egészségügyi miniszter. Több funkciója van, mint egy japán számológépnek. Mi a garancia, hogy egy szétbomlott kormány képes lesz szeptemberig irányítani az országot?“ – teszi fel a kérdést Fico.

Az előrehozott választások korábbi időpontjával kapcsolatban, amit legkésőbb hétfőn (március 6.) lehet kihirdetni, Fico elmondta, hogy szerinte az lenne a legokosabb, ha kerekasztalt hívnának össze a parlamenti pártok vezetői, hogy az döntsön a továbbiakról. Megjegyezte, hogy a köztársasági elnök, valamint az OĽaNO-n és az SaS-en kívül az összes parlameti párt a júniusi rendezést támogatja. Remišová totális amatőrizmusnak tartja, hogy a kormány megbuktatásakor a Smer nem egyezett meg az SaS-szel az előrehozott választások időpontjáról.

Remišová bírálta Ficót, amiért pénteken részt vett a tüntetésen, amelyen az emberek Oroszországot is támogatták. „Hazafiatlannak és nem szlovákiainak tartom egy egykori miniszterelnök részvételét egy olyan találkozón, ahol Putyint és Oroszországot éltetik“ – jelentette ki, Fico pedig erre azt válaszolta, hogy senki sem akadályozhatja meg neki, hogy elmenjen hasonló eseményekre. Nyomatékosította, hogy egy demokratikus országban joguk van az embereknek kinyilvánítani saját véleményüket. Ezzel kapcsolatban az RTVS-t bírálta, amiért nem objektíven tájékoztatott a pénteki eseményről.

A műsor során az ukrajnai háború is szóba került. A Smer elnöke szerint az Oroszország elleni szankciók nem segítenek, úgy véli, hogy inkább béketárgyalásokra van szükség. Megismételte, hogy nem támogatja az Ukrajnát célzó fegyverszállítást. Remišová szerint mindenki békét akar, az Európai Unió pedig megtesz mindent azért, hogy ez be is következzen.


TASR/para