Több helyen is megdőlt a hidegrekord kedden

Szlovákia több pontján is megdőlt kedden a hidegrekord. Az idei május 14-e volt tehát a leghidegebb azóta, hogy feljegyzik a napi hőmérsékleti adatokat. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott a közösségi oldalán.

Ógyallán például tegnap a nappali csúcshőmérséklet mindössze 8,4 Celsius-fok volt. Legalább 1901 óta nem volt ilyen hideg május 14-én. Az eddigi hidegrekordot 1927-ben mérték ezen a meteorológiai állomáson, de ez is csaknem három fokkal magasabb volt a tegnapi értéknél.

Szélsőségesen hideg időt jelentettek kedden az ország más részeiből is. A hegyvidékeken havazás is előfordult, a nappali csúcshőmérséklet 6 és 12 fok között alakult. Ennél is hidegebbet mértek Árva térségében és a Felső-Garam mentén. Ezekben a régiókban a nappali csúcshőmérséklet helyenként csak a 3 fokot érte el.

A meteorológusok szerint május közepén a normális nappali csúcshőmérséklet északon, a völgyekben 17 fok, délen, a síkságokon 22-23 fok. „Elmondható tehát, hogy tegnap (kedden, május 14-én) délután az ország nagy részén az ezen a napon szokásosnál 11-15 fokkal hidegebb volt” – zárul a SHMÚ közleménye.


TASR