Több hónap után ismét meghalt egy koronavírusos páciens a dunaszerdahelyi kórházban

2021. szeptember 23. - 07:28 | Régió

Júniustól lényegében nem volt koronavírus-fertőzés miatt kezelt páciense a dunaszerdahelyi kórháznak, a minisztériumi rendelkezésből kifolyólag viszont már készülnek a harmadik hullámra. 

Több hónap után ismét meghalt egy koronavírusos páciens a dunaszerdahelyi kórházban
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (Archívum)

„Kilenc ággyal megnyitottuk azt az osztályt, ahol most fogadjuk a koronavírusos pácienseket. Tegnap két beteget szállítottak ide, az egyikük elhunyt” - árulta el érdeklődésünkre Bock Sylvia, a Svet zdravia kórház igazgatónője. Hozzátette, egy 50 év alatti férfiről volt szó, aki számos más, elhanyagolt betegségben is szenvedett, a koronavírus-fertőzés ellen nem volt beoltva. "Magas áramlású oxigénterápiát kapott, és amikor invazív lélegeztetőgépre kapcsolták volna, elhunyt" - folytatta.

Ugyancsak oltatlan az az idős, 80 év feletti hölgy, akit szintén mentővel szállítottak tegnap a kórházba, és a Covid-osztályon helyeztek el. Az igazgatónő elmondta, szintén súlyos állapotban van, már több napja feküdt magas lázzal otthon.

Korábban:

„Inkább az oltást vészeljük át, minthogy elkapjuk” – idős csicsói házaspár férfi tagja kapta a 20 ezredik oltást a dunaszerdahelyi kórházban

A második hullám csúcsán portálunk munkatársai készítettek egy megrázó rövidfilmet a dunaszerdahelyi kórház Covid-osztályának munkájáról, amit azóta több mint félmillióan tekintettek meg a YouTube-on. A második hullám csúcsán lényegében a Covid-osztályon kezelt betegek közül minden harmadik meghalt.

Korábban:

Mi történik a kórházban egy beteg elhalálozását követően? Ki és mikor jogosult értesíteni a hozzátartozókat? – A dunaszerdahelyi kórház ápolási igazgatóját kérdeztük

"Júniusban, júliusban, augusztusban nem is volt koronavírusos páciensünk a kórházban, tegnapi napig. A rendelkezések szerint a megyei kórház infektológiai osztályára kellett szállítanunk, ha ilyen beteg érkezik hozzánk, de innen nem küldtünk senkit. Egy pozsonyi lakost valamiért ide szállítottak, de ő saját maga ment át végül egy pozsonyi kórházba. Akadtak olyanok is a sürgősségin, akiknek pozitív lett a tesztjük, de nem voltak súlyos tüneteik, otthon lábadoztak" - fejtette ki Bock Sylvia, hangsúlyozva, hogy a nagyszombati kórház orvosigazgatójával is beszélt erről, és oda sem vittek súlyos tüneteket produkáló fertőzött pácienst a Dunaszerdahelyi járásból.

A második hullám idején 80-ig emelték a kórházban a Covid-osztály betegágyainak számát, és hosszú ideig teljes kapacitással működtek. "Most is elvárják tőlünk, hogy szükség esetén ezt biztosítani tudjuk, ugyanakkor mindenkinek az az érdeke, hogy a lehető legtovább normálisan működhessen a kórház. Ezt a kilenc ágyat most úgy tudtuk elkülöníteni, hogy nem kellett elvennünk sehonnan, és úgy tudunk átcsoportosítani oda egy-egy nővért vagy orvost, hogy nem kell a többi osztály egészségügyi ellátását visszaszorítani. Ugyanúgy működnek a tervezett beavatkozások" - húzta alá.

Forrás: Denník N

A Dunaszerdahelyi járásban 70% felett jár az 50 év feletti beoltott lakosság aránya, az újonnan beadott oltások száma viszont már itt is lecsökkent. Bock Sylvia elmondta, kapacitásuk jelenleg is napi 260, de már csak csütörtökön és pénteken oltanak.

"A várótermünk jóformán üres, jobbára második oltásokat adunk be, illetve regisztráció nélküliek kapnak első oltást. Ők jöhetnek egész nap. Azon a két napon egyenként kb. 80-an kapnak első oltást, közülük kb. 15-20 gyerek" - árulta el.

(SzT)