Több idejük lehet a mentősöknek az indulásra, ha Covid-19 miatt riasztják őket

2023. január 11. - 16:15 | Belföld

Több idejük lehet a mentősöknek az indulásra, ha olyan pácienshez riasztják őket, akinél egyéni munkavédelmi eszközt kell használniuk. Míg eddig két percen belül kellett elindulniuk, hármas és négyes fokozatú fertőzésveszély esetében pedig 3-4 perc alatt, ez az időintervallum most tíz percre nő.

Több idejük lehet a mentősöknek az indulásra, ha Covid-19 miatt riasztják őket
Fotó: TASR

Ez érvényes például a Covid-19-cel fertőzött páciensekre - derül ki a mentőszolgálatról szóló törvénymódosításból, amelyet szerdán hagyott jóvá a kormány.

„A törvény szerint az egészségügyi mentőszolgálatnak eddig az irányító központból beérkező felszólítást követően két percen belül kellett elindulnia. Az egészségügyi minisztérium javaslata szerint ez az időintervallum tíz percre nő, amennyiben egyéni munkavédelmi eszköz használatára van szükség” – közölte az egészségügyi minisztérium.

A tárca szerint nem lehet betartani a kétperces időintervallumot, mivel a mentősöket egyre többször riasztják olyan páciensekhez, akiknél a fertőzés gyanúja miatt egyéni munkavédelmi eszköz használatára van szükség, mint például a Covid-19 esetében.

A törvénymódosítás ezenkívül olyan páciensek azonnali szállítását is lehetővé teszi, akiknek külföldre szállítás esetén intenzív megfigyelésre és kezelésre van szüksége, például szervátültetés miatt. Újabban ezekben az esetekben is lehet mentőautót használni. Ezt az eddigi törvény nem tette lehetővé.