Több iskola diákjait is letesztelik a hétvégén, az egészséges tanulók visszaülhetnek az iskolapadba

2020. december 5. - 12:57 | Belföld

Több szlovákiai oktatási intézmény diákjain végeznek el a hétvégén koronavírus-gyorstesztet. A negatív eredménnyel rendelkező tanulók hétfőn vagy kedden visszaülhetnek az iskolapadba.

Több iskola diákjait is letesztelik a hétvégén, az egészséges tanulók visszaülhetnek az iskolapadba
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Egyelőre "tesztüzemről" van szó, amibe egy-egy iskola mellett Ólubló (Stará Ľubovňa) önkormányzata kapcsolódott be. Azokat a gyorstesztelést önként vállaló diákokat, akik a város oktatási intézményeibe járnak, a lublói kórhzában tesztelik le szombaton és vasárnap.

Az antigén gyorsteszteket elvégzik az iskolák minden alkalmazottján, és minden diák esetében legalább egy szülőn, akivel a gyerek egy háztartásban él.

Az ólublói polgármester elmondta: a tesztelés eredményeit a hétfői nap folyamán értékelik ki, és kedden (december 8.) tervezik a városban működő iskolák teljes megnyitását. Természetesen azok a diákok ülhetnek majd vissza az iskolapadba, akik negatív teszteredménnyel rendelkeznek.

A tesztelésbe bekapcsolódott a nagyszombati BESST angol-szlovák kétnyelvű oktatási intézmény is. Az igazgatóság fel van készülve arra, hogy hétfőn (december 7.) fogadja a negatív teszteredménnyel rendelkező felső tagozatos tanulókat, valamint a gimnázium diákjait is.

Amelyik iskola nem kapcsolódik be a tesztelésbe, ott folytatódik a távoktatás

Az oktatásügyi minisztérium péntek este még nem tudta összegezni, melyek azok az iskolák az országban, amelyek a hétvégén bekapcsolódnak a tesztüzembe.

Branislav Gröhling miniszter ugyanakkor arra számít, hogy decemberben véglegesíthető lesz az a körülmény- és feltételrendszer, amely mellett januárban vége lehet a távoktatásnak, és az alapiskolák felső tagozatos tanulói, valamint a középiskolai diákok is visszatérhetnek az iskolákba.

Az oktatásügyi miniszter szombat délelőtt kijelentette: amelyik iskola nem kapcsolódik be a tesztelésbe, ott folytatódik a távoktatás.

"A nyitásról az iskola igazgatósága vagy az intézmény fenntartója dönt. Ahogy lezajlott az alkalmazottak, a diákok, és a diák legalább egy szülőjének letesztelése, akivel egy háztartásban él, az iskola áttérhet a jelenléti oktatásra" - fogalmazott Branislav Gröhling. Rámutatott arra, hogy ez egy nagyon igényes feladat, de lépni kell, mert már régóta keresik az újranyitás lehetőségét.

Mivel a diákok tesztelésének logisztikai és pénzügyi vonzata is van, a minisztérium hétfőtől tárgyalásokat kezd az oktatási intézmények fenntartóival. A cél az, hogy karácsonyig minden felmerülő kérdést tisztázzanak, és hogy legkésőbb januártól minden iskolában adottak legyenek a körülmények ahhoz, hogy véget érjen a távoktatás.

(TASR/parameter)