Több kárt okoznak a koronavírus következményei a gyermekeknek, mint maga a betegség

2020. július 28. - 17:00 | Külföld

Feltehetően további csaknem hétmillió gyerek fog szenvedni a világban alultápláltság miatt a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági és társadalmi válság következtében az ENSZ által kedden közzétett becslés szerint.

Több kárt okoznak a koronavírus következményei a gyermekeknek, mint maga a betegség
Fotó: UNICEF

A Covid-19-világjárvány előtt 47 millió gyerek szenvedett az alultápláltság, a testsúlyvesztés és a vészes soványság következményeitől - hangsúlyozta az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja.

A járvány miatt ez a szám az 54 milliót is elérheti a válság első tizenkét hónapjában, ami havonta újabb tízezer gyerek halálával járhat, elsősorban Fekete-Afrikában és Ázsiában - olvasható az UNICEF közleményében. "Hét hónappal ezelőtt jelentették az első Covid-19-fertőzötteket, és egyre világosabb, hogy a világjárvány következményei több kárt okoznak a gyermekeknek, mint maga a betegség" - fogalmazott Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

"Nőtt a szegénység és csökkent az élelmiszerbiztonság. Sok létfontosságú élelmiszerellátási lánc megszakadt. Az élelmiszerárak az egekbe szöktek. Ennek eredménye, hogy a gyerekek élelmezése romlott, és nőni fog az alultápláltsági arány" - tette hozzá az igazgató. Az UNICEF a becslést a The Lancet című tudományos folyóiratban megjelent elemzésre alapozza.

"A Covid-19-világjárvány által a legfiatalabb gyermekek táplálkozására gyakorolt mély hatásnak vélhetően nemzedékeken átnyúló következményei lesznek" - vélik a kutatók, akik szerint ez "gátolja ezeknek a gyermekek a növekedését és fejlődését".

A szintén a The Lancetben közzétett nyílt levelükben az UNICEF és három másik szakosított ENSZ-szervezet - az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és az Élelmezési Világprogram (WFP) - azonnali cselekvésre szólítanak fel.

Az ENSZ-szervezetek 2,4 milliárd dollárra (708,7 milliárd forint) becsülik a veszélyeztett gyermekek megvédéséhez szükséges összeget. "Közösen kell összegyűjtenünk a pénzeszközöket és az élelmezésre szánt beruházásokat, hogy ki tudjuk védeni a Covid-19-válság és a gyermekek éhezésére és alultápláltságára gyakorolt hatásait" - írták az ENSZ-szervezetek.

MTI

Címkék: unicef, ENSZ, koronavírus