Több kassai repülőjáratot szüneteltetnek az omikron miatt

2022. január 18. - 17:53 | Régió

Az omikron variáns terjedése miatt több fapados légitársaság szünetelteti egyes kassai (Košice) járatait – tájékoztatott a TASR hírügynökséget Karolína Linhartová, a repülőtér szóvivője.

Több kassai repülőjáratot szüneteltetnek az omikron miatt
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Januárban nem közlekedik a Ryanair liverpooli járata, februárban pedig a társaság leállítja a varsói, a bécsi és a londoni járatait is. A Wizzair március 7-ig szünetelteti a Doncaster-Sheffield járatát”

- tette hozzá a szóvivő. A repülőtér arra számít, hogy az omikron okozta hullám lecsengése után jelentősen megugrik az utasok száma. A várakozások szerint március végétől a LOT lengyel légitársaság újraindítja varsói járatát, április közepétől pedig ismét repül Kassáról Düsseldorfba az Eurowings.

A tavalyi év jobban sikerült a kassai repülőtér számára, mint a 2020-as. 2021-ben 168 742 utasa volt a repülőtérnek, 71 360-nal több, mint az előző évben.

„Ezek a számok azonban még mindig alacsonyak”

- mondta a szóvivő.

A világjárvány kitörése előtti évben összesen 558 064 utas fordult meg a repülőtéren, az volt a második legjobb év a kassai repülőtér történetében.

2021-ben 124 454-en repültek menetrend szerinti járatokkal, a legtöbben a Ryanair gépeivel Prágába, Bécsbe, Liverpoolba, Dublinba, valamint a London-Stansted és a Varsó-Modlin repülőtérre.

Az utazási irodák charterjáratai 42 061 utast szállítottak, a nyári szezon június 23-án kezdődött és október 2-án ért véget. „Hat országba, összesen hét üdülőhelyre vitték az utasokat, a legtöbben a törökországi Antalyában nyaraltak, valamint Rodoszon és a bulgáriai Burgaszban” - részletezte Linhartová. A nyári charterjáratok hozzávetőleg annyi utast szállítottak, mint a járvány előtti években.

A repülőtér figyelmeztet, hogy a repülőút teljes ideje alatt kötelező a reszpirátor viselése, a fedélzeten a többi járványügyi intézkedés betartásra, és ugyanez vonatkozik a repülőtéren tartózkodásra. Az utasok előre tájékozódjanak a célországban érvényes járványügyi szabályokról és a szükséges igazolásokról, iratokról.

TASR