Több kút vizét fogják ellenőrizni a Sajó mentén

2022. augusztus 5. - 16:14 | Régió

Ötvennel több kút vizének minőségét fogják rendszeresen ellenőrizni a Sajó mentén, a Rozsnyói járásban.

Több kút vizét fogják ellenőrizni a Sajó mentén
-illusztráció- (Fotó: TASR/Milan Kapusta)

A közegészségügy ígértet kapott a hosszú távú ellenőrzés anyagi hátterének biztosítására – tájékoztatta a TASR-t Jozef Varga, a rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) megbízott vezetője.

„A rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal célja a rendszeres mintavétel az összes olyan kútból, amely megfelel a kritériumoknak (mélység, a folyótól való távolság, talajszerkezet, tengerszint feletti magasság)”

– mondta Varga.

A minták alapján a szakértők megállapíthatják, hogy kerül-e és milyen körülmények között szennyezés a Sajóból a kutakba.

„A laboratóriumi elemzésekkel tudjuk megállapítani a szennyezés terjedését, és azt, hogy veszélyeztetve van-e az emberek egészsége”

– tette hozzá.

Ha az értékek túllépik a megengedett határokat, a hivatal azonnal további intézkedéseket léptet életbe. A rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal megkérte az érintett települések polgármestereit, hogy jelentsék be az új kutakat és naprakészen szakmai tanácsadást biztosít az önkormányzatoknak. A rozsnyói közegészségügyi szakemberek részt vettek a tárcaközi válságstáb e heti ülésén is. A környezetvédelmi minisztérium a talajvizek folyamatos ellenőrzését, valamint a bányából kifolyó víz kiáramlásának megakadályozását javasolja.

„Ennek módjáról a jövő héten születik döntés”

– tette közzé a tárca.

Szakértői csoport létrehozásáról is döntés született, amely a vízminták alapján elkészíti a bányavíz áramlásáról szóló hidrológiai jelentést. Emellett a Dionýz Štúr Állami Geológiai Intézet és a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat elvégzi az üledékvizsgálatokat és a bányából kifolyó víz összetételének folyamatos elemzését – tette hozzá a minisztérium. A Sajót február közepén festette vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A laborvizsgálatok szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer volt magasabb a határértéknél, továbbá megemelkedett a mangán-, a szulfát- és az arzéntartalma is. Június közepén katasztrófaelhárítási munkákat végeztek a bányában, hogy alacsonyabb legyen a kifolyó víz ásványianyag-tartalma. A kormány rendkívüli helyzetet hirdetett a Sajó mentén a Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásban.

TASR

Címkék: Sajó